DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση Ντράγκι - Ράμα : H Ιταλία στήριξε ανέκαθεν την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Συνάντηση Ντράγκι - Ράμα : H Ιταλία στήριξε ανέκαθεν την Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συνάντησε σήμερα το μεσημέρι στην Ρώμη τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

«Σε ό,τι αφορά την πορεία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Iταλία στήριξε ανέκαθεν την Αλβανία, παρακολουθώντας από κοντά την προσαρμογή της στις παραμέτρους, στα στάνταρντ της ΕΕ, και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως συνέβη και πρόσφατα », δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

«Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για την Ιταλία, την Αλβανία, αλλά και για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων, διότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ δεν θα ήταν μεμονωμένη, αλλά θα γίνει με αναφορά και στην ένταξη, την είσοδο άλλων βαλκανικών χωρών. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη στήριξη στην Αλβανία», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

«Συζητήσαμε και για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να ανοίξει ένας ταχύτερος δρόμος, με στόχο την γρηγορότερη ολοκλήρωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τους νέους, τα πανεπιστημιακά συστήματα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν σε μια συνολική ολοκλήρωση με εκείνα όλης της ΕΕ και το ίδιο ισχύει για την έρευνα και την γεωργία», δήλωσε ο Έντι Ράμα.

«Και η οικολογική μετάβαση είναι μια κοινή πρόκληση, αλλά δεν έχει νόημα να υπάρξουν δυο παράλληλες οδοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δυτικά Βαλκάνια διότι, όπως είπε και ο ομόλογός μου, ο Μάριο Ντράγκι" ό,τι και να συμβεί στα δυτικά Βαλκάνια, καλό ή κακό, έχει άμεση επίπτωση στην υπόλοιπη Ευρώπη"», πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Με αναφορά στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

«Η ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι κάτι που εξαρτάται από περιστασιακά συμβάντα, είναι γραμμένη στο μέλλον της Ένωσης. Τα όσα συμβαίνουν τώρα στην Λευκορωσία δεν έχουν επίδραση στην διαδικασία αυτή, η Ιταλία δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει επίδραση. Δεν νομίζω οτι πολλές άλλες χώρες έχουν αντίθετη γνώμη. Δεν γνωρίζω ακόμη, αν θα οργανωθεί έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή. Αν συγκληθεί, θα συζητήσουμε το όλο θέμα. Στην περίπτωση αυτή, θα έλεγα ότι η χρήση των μεταναστών έχει μετατραπεί σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, για να χρησιμοποιήσουμε μια ευγενική έκφραση».

Ερωτηθείς για την στάση της Βουλγαρίας στο θέμα της ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«θα αναφερθώ σε δήλωση του Έντι Ράμα και θα επαναλάβω ότι η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων είναι ενιαία για τις χώρες αυτές. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, άρα, ότι είναι σημαντική και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας. Σε σχέση με το ποια βήματα μπορεί να κάνει η Ιταλία, σήμερα είναι ακόμη νωρίς για να το πούμε. Θεωρώ ότι όλα αυτά θα ξεπερασθούν, με τη βαθμιαία πρόοδο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Βουλγαρίας. Συνολικά είμαι αισιόδοξος. Η πρώτη διεύρυνση, άλλωστε, της ΕΕ σε χώρες που πλέον θεωρούνται σταθεροί εταίροι, χρειάσθηκε πάρα πολύ χρόνο. Πρέπει να σκεφθούμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται ως απάντηση σε περιστασιακές, προσωρινές υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής ή στο μεταναστευτικό. Πρόκειται για μακρόπμονη στρατηγική, η οποία καθορίζει την ύπαρξη και την ταυτότητα της ΕΕ».

Ο Έντι Ράμα, τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, τόνισε: «για μας δεν είναι σημαντικό να καθοριστεί μια ημερομηνία, αλλά να είμαστε πάντα αντάξιοι του επιπέδου που έχει καθοριστεί και, -παράλληλα- η Ένωση να τηρήσει τον λόγο της, διότι είναι δυο χρόνια, πλέον, που θα έπρεπε να έχει αρχίσει η διαδικασία αυτή. Αν δεν συμβαίνει, είναι η ΕΕ που πρέπει αναλάβει την ευθύνη. Εμείς ανταποκριθήκαμε στα όσα μας ζητήθηκαν. Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι εύκολο να σηζητηθεί, διότι μόλις έγιναν εκλογές. Θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας για να διαπιστώσουμε την στάση της και θα δούμε αν φέρουν αποτέλεσμα οι διάφορες πιέσεις που ασκήθηκαν στην Βουλγαρία. Δεν πιέζει μόνον η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία και η Ολλανδία, και αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με στόχο να πεισθεί η Βουλγαρία να αποσύρει το βέτο της».


πηγή: ΑΠΕ

Τετραμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλ...
Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την αποπομπ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Αυγούστου 2022
Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του...
22 Ιουλίου 2022
Τον θρήνο του για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, της «πολύτιμης Αγίας Σοφίας μας η οποία κατα...
20 Ιουλίου 2022
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών το Διοικητ...
11 Ιουλίου 2022
Πρόγραμμα φιλοξενίας νεολαίας απόδημου ελληνισμού από τη Μελβούρνη στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελ...
07 Αυγούστου 2022
Ο κίνδυνος από την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και η κατάσταση στη Βοσνία Η ένταση που προξενή...
04 Αυγούστου 2022
Καταπέλτης κατά όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν εκ του πλαγίου «βλάχικο ζήτημα» στην Ελλάδα, αλλά κ...
27 Ιουλίου 2022
Το ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους, δεν φαίνεται...
24 Ιουλίου 2022
Στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, εκτός των άλλων, αναδεικνύονται πολλές αδυναμίες στην άσκηση ...