DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στρατηγικός επενδυτής ο σύζυγος της Αλβανίδας ΥΠΕΞ στη Χειμάρρα

Στρατηγικός επενδυτής ο σύζυγος της Αλβανίδας ΥΠΕΞ στη Χειμάρρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ορισμένες αυξημένες υποχρεώσεις καθότι η Αλβανία είναι και προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δε στερούν χρόνο απαραίτητο στην Υπουργό Εξωτερικών, κα. Όλτα Τζάτσκα ώστε να βάλει το «κάτι τι» στην άκρη. Είναι κανόνας πλέον όλοι οι άνθρωποί του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα να αποκτήσουν ακίνητα – να ασελγήσουν στην ουσία – στα παράλια της Χιμάρας και ειδικά στον κόλπο των Δρυμάδων και της Παλάσας.

Παλαιοτέρα η νομενκλατούρα των Τιράνων και οι νεόπλουτοι αποκτούσαν κανένα εξοχικό. Τα νέα αφεντικά εκμεταλλευόμενα το νόμο που μόνοι τους και στα μέτρα τους έφτιαξαν «Περί Στρατηγικών Επενδυτών» θέλουν μεγάλες εκτάσεις διότι ανάλογοι φαίνεται να είναι και οι όγκοι του παράνομου χρήματος που πρέπει να τοποθετήσουν.

Στην ουσία λεηλατούν την ακίνητη περιουσία, παραβιάζουν όλους τους πολεοδομικούς κανόνες, επιβαρύνουν παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, διότι πολύ απλά: Γιάννος κερνάει και Γιάννος πίνει.

Το Βαλκανικό Δίκτυο Δημοσιογράφων Έρευνας (BIRN) μετά από ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης αποκαλύπτει ότι ο σύντροφος – σύζυγος της Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, πρώην βουλευτή του ΣΚ, επιστήθιος φίλος του Πρωθυπουργού κ. Ράμα, Αρτάν Γκάτσε, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απέκτησε καθεστώς στρατηγικού επενδυτή ώστε να επωφεληθεί των αναλόγων προνομίων, προστασίας, παραχώρησης δημοσίας γης και πρόσβασης στις πλαζ, στην περιοχή Γκιλεκάτες των Δρυμάδων.

Το σχετικό ρεπορτάζ απασχολεί σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Αλβανία και ειδικά η ψυχρή ομολογία του συζύγου της Υπουργού ότι αυτός είναι ο «στρατηγικός επενδυτής» και δεν διαπιστώνει κάτι μεμπτό έστω ηθικά διότι νομικά ούτε γίνεται λόγος.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον διότι είχε γίνει προσπάθεια ώστε όπως συνηθίζουν στα Τίρανα να στήσουν μια εταιρία με πολίτη των ΗΠΑ ώστε να φαίνεται εκείνη ως αιτούσα στο Υπουργικό Συμβούλιο το καθεστώς του ξένου στρατηγικού επενδυτή. Μόνο που η δραστηριότητα της θα αναπτύσσονταν στο ήδη υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Υπουργού Εξωτερικών, εδρεύει στο ίδιο γραφείο όπου και η εταιρία του συζύγου της και έχει τον ίδιο νομικό σύμβουλο.

Προφανώς η όλη ιστορία πέραν των άλλων προϋποθέτει και θράσος. Τούτο δεδομένου ότι μηχανισμοί της ΕΕ έχουν ευαισθητοποιηθεί στην υπόθεση των παραβιάσεων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στη Χιμάρα, Αυλώνα, Αγ. Σαράντα και στα πλαίσια των ενταξιακών διαδικασιών η Αλβανική κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Τις εξηγήσεις τις δίνει η κα. Τζάτσκα ενώ τις εισηγήσεις μάλλον τις γράφει στο ξεκούραστο περιβάλλον της «στρατηγικής της επένδυσης» στους Γκιλεκάτες των Δρυμάδων…


tachydromos.org


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...