DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στη φάση του σχεδιασμού περνά το πρόγραμμα Interreg VI Ελλάδας-Αλβανίας για την περίοδο 2021-2027

Στη φάση του σχεδιασμού περνά το πρόγραμμα Interreg VI Ελλάδας-Αλβανίας για την περίοδο 2021-2027

Με τρεις βασικούς άξονες προτεραιότητες, την υποστήριξη της μετάβασης σε πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές διασυνοριακές περιοχές, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στη διασυνοριακή περιοχή και την προώθηση της βιώσιμης διασυνοριακής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στο πρόγραμμα συμμετέχουν πλέον οκτώ περιφέρειες: οι περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων από την Ελλάδα, και οι περιφέρειες Αυλώνα, Αργυροκάστρου, Φίερι, Μπερατίου και Κορυτσάς της Αλβανίας.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος συμμετείχαν σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ είχε προηγηθεί σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχιμάνης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων Κωνσταντίνος Καποδίστριας, εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς και της Διαχειριστικής Αρχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι προτεραιότητες των δύο χωρών για τους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος, με τον κ. Καχριμάνη να σημειώνει πως οι άξονες συμβαδίζουν και με αυτούς του ΕΣΠΑ. «Είναι λίγα τα χρήματα, αλλά κοιτάμε να λύσουμε προβλήματα σε όλες τις περιοχές», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

«Συμμετέχουμε για να συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις», σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, τονίζοντας πως υπάρχει κοινός τόπος σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το περιβάλλον, η εφαρμογή τεχνολογιών στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον, που μπορούν να μεταφραστούν σε εφαρμοσμένες προτάσεις, που θα χρηματοδοτηθούν. Πάντως, η Δυτική Μακεδονίας θέτει σε προτεραιότητα την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, τομέας στον οποίο πρωτοπορεί, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να γίνει η πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος, οπότε θα είναι έτοιμη η στρατηγική και οι προτάσεις τοπικού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η ικανοποίηση για την υλοποίηση του προγράμματος της προηγούμενης περιόδου 2014-2020, που αποτελεί «εχέγγυο» για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, όπως σημείωσε ο κ. Καποδίστριας. «Ξέρουμε πια τα προβλήματα και τις παθογένειες των περιοχών μας και αυτό που συζητάμε είναι η στόχευση και οι σκοποί του νέου προγράμματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 33 εκ. ευρώ περίπου και στοχεύει στην αυξημένη προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας κοινωνικής φροντίδας, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ιστορικά μνημεία και πολιτιστικούς χώρους, την ενίσχυση λύσεων κυκλικής οικονομίας αποδοτικών πόρων, την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με την προώθηση πράσινων υποδομών και τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα πληροφορικής και οδικής σύνδεσης.


agon.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
03 Ιουνίου 2023
Την 30ετή ιστορία της Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» φρόντισε να καταγράψει ένα από τ...
03 Ιουνίου 2023
To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υ...
29 Μάι 2023
Μετά τη συνάντησή της, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Δένδια, στο περιθώριο τ...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...