DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας η πρέσβης Ελ. Σουρανή

353617794_641121894719032_6852359509003746403_n

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, επισκέφθηκε τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης Δήμων της Grecìa Salentina, Ρομπέρτο Καζαλούτσι.

Μεταξύ των άλλων, η κ. Σουρανή μετέβη στο χωριό Μαρτινιάνο, στην βιβλιοθήκη του οποίου, πέρυσι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσημη επίσκεψή της, είχε εγκαινιάσει το ελληνικό τμήμα. Η βιβλιοθήκη Biblio-Medioteca εμπλουτίστηκε με βιβλία ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου χάρη στη συνεργασία της πρεσβείας μας στην Ιταλία με το Ίδρυμα της Βουλής.

Η πρέσβης πρόσφερε συμβολικά δώρα στα παιδιά των ελληνόφωνων χωριών -με τις σημαίες των δυο χωρών- στα οποία είναι γραμμένη, στην διάλεκτο Griko της Απουλίας, η φράση «αν ήξερες πόσο σε αγαπώ». Παράλληλα, στις συναντήσεις της με τους υπεύθυνους των δήμων και των πολιτιστικών φορέων, υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας μας για την προστασία της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού, όπως, φυσικά, και για την διατήρηση της ζωντανής διαλέκτου Griko.

Aναφερόμενη στην ξεχωριστή εμπειρία της επίσκεψης αυτής, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σουρανή υπογράμμισε:

«Η επίσκεψη στη Grecia Salentina είναι ένα προσκύνημα σε ένα ζωντανό κομμάτι της Magna Grecia. Τεράστια η χαρά και η συγκίνηση όλων μας γι' αυτό το αντάμωμα. Η θέρμη της υποδοχής απερίγραπτη από τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους που βλέπουν στην Ελλάδα τις ρίζες τους. Μπροστά στη Στήλη της Αθήνας, στο χωριό Καλημέρα, η επιγραφή "Ξένη δεν είσαι εδώ στην Καλημέρα" βρίσκει την τέλεια έκφραση της. Ήμουν στο σπίτι μου και έτσι με υποδέχθηκαν όλοι εκεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Η πρέσβης μας στην Ιταλία, τέλος, είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο του Μπρίντιζι Τζουζέπε Μαρκιόνα και με τον νομάρχη της Απουλίας Μικέλα Λα Ιάκονα, ενώ συμμετείχε και στις εκδηλώσεις για την έναρξη του τριακοστού έβδομου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Μπρίντιζι-Κέρκυρα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...