DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σκόπια: Παύουν να ισχύουν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τα ταξιδιωτικά έγγραφα με την παλαιότερη ονομασία της χώρας

Σκόπια: Παύουν να ισχύουν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τα ταξιδιωτικά έγγραφα με την παλαιότερη ονομασία της χώρας

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη παύουν να ισχύουν τα διαβατήρια με την παλαιότερη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όσοι πολίτες της χώρας δεν έχουν αντικαταστήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα με νέα, που αναγράφουν τη συνταγματική ονομασία της χώρας -«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»- δεν θα μπορούν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Σήμερα 12η Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών· δυνάμει της συμφωνίας, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της χώρας έπρεπε να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια) αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή του το βράδυ χθες Κυριακή ενημέρωσε τους πολίτες της χώρας για την εξέλιξη και απεύθυνε έκκληση προς όσους διαθέτουν ακόμη παλαιά διαβατήρια και θελήσουν να ταξιδέψουν με αυτά στο εξωτερικό να μην το πράξουν, καθώς -όπως διευκρίνισε- δεν θα τούς επιτραπεί. Το ίδιο ισχύει, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, για τα παλαιά διπλώματα οδήγησης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ τη 12η Φεβρουαρίου 2019. Βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας, όλα τα επίσημα έγγραφα και το υλικό της δημόσιας διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας για διεθνή χρήση, καθώς τα έγγραφα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων διαβατήρια, άδειες και διπλώματα οδήγησης), έπρεπε να αντικατασταθούν το αργότερο εντός πέντε ετών, προκειμένου σε αυτά να αναγράφεται η νέα ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Η Βόρεια Μακεδονία άρχισε να εκδίδει νέα προσωπικά έγγραφα για τους πολίτες της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης) μόλις τον Ιούλιο του 2021. Λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών, μεγάλος αριθμός πολιτών της χώρας δεν έχει μπορέσει ως τώρα να αντικαταστήσει τα προσωπικά του έγγραφα, με αποτέλεσμα να εκφράζονται έντονα παράπονα και θέμα να κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ως τη 31η Ιανουαρίου 2024 εκδόθηκαν 1.280.528 νέα διαβατήρια, 1.100.497 νέες ταυτότητες και 570.227 διπλώματα οδήγησης νέου τύπου.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...
10 Ιανουαρίου 2026
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν φέτος ως καθρέφτης της πραγματικότητας...