DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δημήτρης Παππάς, ο αφοσιωμένος Ελληνοδιδάσκαλος από το Κλεισάρι Δρόπολης

demetres-pappas

Ο Δημήτρης Β. Παππάς από το Κλεισάρι της Άνω Δρόπολης, ο αφοσιωμένος Ελληνοδιδάσκαλος που με την επιμονή του, την αξιοπρέπειά του και κυρίως την σοφία του, αφού επιδόθηκε στα Ελληνικά Γράμματα, έγινε ο διαπρεπής γνώστης της Ελληνικής Γλώσσας και ο Καθηγητής που δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αργυροκάστρου, μεταλαμπαδεύοντάς την στους μελλοντικούς δασκάλους που προορίζονταν για τα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

«Δάσκαλε» και «Καθηγητά» τον αποκαλούν, ακόμα σήμερα, οι πρώην μαθητές του, μα και όλοι όσοι τον γνώρισαν: Με την άμεση επαφή μαζί του, με τα εξαιρετικά γραπτά του στην τρίγλωσση εφημερίδα «το Όραμα» του αείμνηστου Θ. Βεζιάνη, με την συγγραφή των σχολικών βιβλίων, με τα δέκα πολυδιάστατα βιβλία που πέρασαν στα χέρια του αναγνώστη. Βιβλία με σκέψεις και με συναισθήματα. Βιβλία με μηνύματα. Βιβλία στον πεζό και ποιητικό λόγο που προβάλλουν αγωνιστικές, πατριωτικές και θρησκευτικές πτυχές της ζωής, κοινωνικά πληγιάσματα και φυσικά περιάνθια. Αισθήματα ελεγειακά. Αγάπης και πόνου. Ελπίδας και νηνεμίας. Σαφήνισης και παρότρυνσης. Πάνω απ' όλα αισθήματα αισιοδοξίας. Για τους εναπομείναντες και τους ξενιτεμένους. Για το σήμερα και το αύριο.

Αυτός προσπαθεί να βρει το κλειδί της καρδιάς του διπλανού του, του συγχωριανού και συμπολίτη του, του Βορειοηπειρώτη γενικά, και να στείλει σ' αυτούς μηνύματα αγάπης, προσπάθειας, ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο με εθνικό φιλότιμο και με τη λαχτάρα του για την προκοπή αυτού του τόπου και κόσμου, μαστιγώνοντας ταυτόχρονα τα αρνητικά φαινόμενα, που εμποδίζουν την προοπτική. Στόχος του, να συνδράμει με όσο δύναται, ώστε ν' ανεβαίνει πνευματικά ο τόπος, ώστε να γίνουμε ήρωες της πίστης, της υπομονής, της σωφροσύνης.

Τα αρνητικά αυτά φαινόμενα, μα και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας προβάλλονται κάλλιστα στο τελευταίο του σύγγραμμα «Στοχασμοί και μηνύματα». Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Ιδιαιτέρως για τους νέους.

Το ενδέκατο σύγγραμμά του προετοιμάζει τώρα ο Δημήτρης Παππάς. Κι αυτό αποδεικνύει πως ο Δημήτρης δεν νιώθει γεράματα. Είναι νέος στην ψυχή και στη γνώση.

Του εύχομαι να μας αφήσει ακόμα κι άλλα τέτοια μαργαριτάρια προσθέτοντάς τα στην λογοτεχνική βορειοηπειρωτική καδένα.


Βαγγέλης Παπαχρήστος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...
07 Μάι 2023
Αυτό είναι το μοτίβο που πρέπει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, π...
10 Απριλίου 2023
Είναι η τέταρτη χρονιά, μετά την μεταπολίτευση στην Αλβανία, που η καθημερινότητα στην Ελληνική Κοιν...
09 Απριλίου 2023
Με την εικαστική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα (χρηματοδότησε κα...