DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δημήτρης Παππάς, ο αφοσιωμένος Ελληνοδιδάσκαλος από το Κλεισάρι Δρόπολης

demetres-pappas

Ο Δημήτρης Β. Παππάς από το Κλεισάρι της Άνω Δρόπολης, ο αφοσιωμένος Ελληνοδιδάσκαλος που με την επιμονή του, την αξιοπρέπειά του και κυρίως την σοφία του, αφού επιδόθηκε στα Ελληνικά Γράμματα, έγινε ο διαπρεπής γνώστης της Ελληνικής Γλώσσας και ο Καθηγητής που δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αργυροκάστρου, μεταλαμπαδεύοντάς την στους μελλοντικούς δασκάλους που προορίζονταν για τα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

«Δάσκαλε» και «Καθηγητά» τον αποκαλούν, ακόμα σήμερα, οι πρώην μαθητές του, μα και όλοι όσοι τον γνώρισαν: Με την άμεση επαφή μαζί του, με τα εξαιρετικά γραπτά του στην τρίγλωσση εφημερίδα «το Όραμα» του αείμνηστου Θ. Βεζιάνη, με την συγγραφή των σχολικών βιβλίων, με τα δέκα πολυδιάστατα βιβλία που πέρασαν στα χέρια του αναγνώστη. Βιβλία με σκέψεις και με συναισθήματα. Βιβλία με μηνύματα. Βιβλία στον πεζό και ποιητικό λόγο που προβάλλουν αγωνιστικές, πατριωτικές και θρησκευτικές πτυχές της ζωής, κοινωνικά πληγιάσματα και φυσικά περιάνθια. Αισθήματα ελεγειακά. Αγάπης και πόνου. Ελπίδας και νηνεμίας. Σαφήνισης και παρότρυνσης. Πάνω απ' όλα αισθήματα αισιοδοξίας. Για τους εναπομείναντες και τους ξενιτεμένους. Για το σήμερα και το αύριο.

Αυτός προσπαθεί να βρει το κλειδί της καρδιάς του διπλανού του, του συγχωριανού και συμπολίτη του, του Βορειοηπειρώτη γενικά, και να στείλει σ' αυτούς μηνύματα αγάπης, προσπάθειας, ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο με εθνικό φιλότιμο και με τη λαχτάρα του για την προκοπή αυτού του τόπου και κόσμου, μαστιγώνοντας ταυτόχρονα τα αρνητικά φαινόμενα, που εμποδίζουν την προοπτική. Στόχος του, να συνδράμει με όσο δύναται, ώστε ν' ανεβαίνει πνευματικά ο τόπος, ώστε να γίνουμε ήρωες της πίστης, της υπομονής, της σωφροσύνης.

Τα αρνητικά αυτά φαινόμενα, μα και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας προβάλλονται κάλλιστα στο τελευταίο του σύγγραμμα «Στοχασμοί και μηνύματα». Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Ιδιαιτέρως για τους νέους.

Το ενδέκατο σύγγραμμά του προετοιμάζει τώρα ο Δημήτρης Παππάς. Κι αυτό αποδεικνύει πως ο Δημήτρης δεν νιώθει γεράματα. Είναι νέος στην ψυχή και στη γνώση.

Του εύχομαι να μας αφήσει ακόμα κι άλλα τέτοια μαργαριτάρια προσθέτοντάς τα στην λογοτεχνική βορειοηπειρωτική καδένα.


Βαγγέλης Παπαχρήστος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...