DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

​Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

 Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο σε Αθήνα και Λευκωσία.

Την έκθεση θα ανακοινώσει επίσημα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στις 11:00, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, Αννίτα Δημητρίου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα στις πρωτεύουσες Ελλάδας και Κύπρου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η εκδήλωση της 17ης Ιουλίου στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης-ΣΠΕΛ στη Λευκωσία. Εκεί θα παρουσιαστεί, επίσης, η έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της επερχόμενης έκθεσης. Με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκδοσης, οι παρευρισκόμενοι στη διάσκεψη θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα μικρό μέρος της προγραμματισθείσας για τον Σεπτέμβριο έκθεσης.

Ο τίτλος των δύο αλληλένδετων δράσεων εμπνέεται από τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και το βιβλίο του «Αιγιαλούσης επίσκεψις» (2003).

Κατά τον προηγούμενο χρόνο, οι ομάδες εργασίας των δύο Κοινοβουλίων διεκπεραίωσαν ενδελεχή έρευνα σε πρωτογενές και δευτερογενές υλικό το οποίο αποτίθεται ή ανήκει σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά, πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, κατεχόμενους δήμους, κοινότητες και σωματεία, σε μία προσπάθεια σκιαγράφησης του κυπριακού τόπου τον τελευταίο μισό αιώνα, από το τραγικά κομβικό 1974 μέχρι την ανάκαμψη, την εξέλιξη και το παρόν ως έναυσμα για αναστοχασμό και ελπίδα.

Η έκθεση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, δημοσιεύματα, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα της εποχής, μαρτυρίες, επαναπατρισθέντα εκκλησιαστικά κειμήλια και αρχαιολογικά εκθέματα, εικαστικά έργα, συλλεκτικά και επετειακά γραμματόσημα, αφίσες και άλλα ενθυμήματα, τα οποία αποτυπώνουν τις ποικίλες πτυχές από το πιο βαθύ τραύμα της Κύπρου. Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού περιλαμβάνεται με επεξηγηματικά κείμενα στην έκδοση και συνοδεύεται από βιωματικά κείμενα των μελών της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης. Η έκδοση είναι τρίγλωσση και θα διατίθεται δωρεάν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...