ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, γεγονός στο οποίο ο ίδιος έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν, έχοντας μάλιστα επισκεφτεί αρκετές φορές την πατρίδα μας.


Στον «Ε.Κ.» για τα Εληνοτουρκικά ως προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών

Στις 6 Οκτωβρίου, σε αποκλειστική δήλωση προς τον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αναλυτικά η δήλωσή του προς τον «Ε.Κ.»:

Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Aνατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.


Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην προηγούμενη κατάστασή του, ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών.

Στο γκαλά «Blue Dream» με Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο και Τζο Μπάιντεν: Δεν μπορείς να πεις όχι στον π. Αλεξ

"Ενα ακόμη «μπλε όνειρο» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σάουθχάμπτον", είχε γράψει ο "Εθνικός Κήρυκας" στις 27 Αυγούστου, 2019.
Το γκαλά «Blue Dream» με Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο και Τζο Μπάιντεν. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί Έλληνες ομογενείς και μη, για να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο που συντελείται. Μια εκδήλωση που οραματίστηκε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος πριν από εννέα χρόνια και πραγματοποιείται πάντοτε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Στην λαμπερή βραδιά ξεχώρισε με την παρουσία του ο φιλέλληνας πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για την Προεδρία της Αμερικής το 2020, Τζο Μπάιντεν.

Η ομιλία του ήταν συγκινητική καθώς ευχαρίστησε τους Έλληνες για όσα τον έχουν διδάξει αλλά και την συμπαράσταση που βρήκε από την ομογένεια όταν έχασε τον αγαπημένο του γιο. «Ξέρω ότι σας διακόπτω το πάρτυ, αλλά ήμουν στην περιοχή και ο π. Άλεξ και μου ζήτησε να περάσω. Όπως ξέρετε όλοι καλά δεν μπορείς να πεις όχι στον π. Άλεξ» είπε αστειευόμενος κατά την έναρξη της ολιγόλεπτης ομιλίας του.

«Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για μένα και την οικογένεια μου. Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τη φιλοξενία αλλά ακόμη περισσότερο για τα όσα μου έχετε διδάξει. Έχω μάθει τόσα πολλά από εσάς και το εννοώ πραγματικά. Θα κάνω ότι μπορώ για την Ελλάδα μέσα ή έξω από το Οβάλ γραφείο».

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: Οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο

Μήνυμα για τη σημερινή 80ή επέτειο της Ημέρας του Όχι, ότι οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι και πως αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό σήμερα, έστειλε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν, στις 28 Οκτωβρίου 2020, όπως είχε γράψει ο "Ε.Κ."

. «Σήμερα γιορτάζουμε την 80ή επέτειο της Ημέρας του Όχι. Οι Ελληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι, και αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό έως σήμερα, υπενθυμίζοντας μας ότι πρέπει επίσης να ορθώσουμε ανάστημα και να κάνουμε το χρέος μας για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας» γράφει στην ανάρτησή του.

Ο Τζo Μπάιντεν τηλεφώνησε και ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Φωτογραφία αρχείου

Ο Τζόσεφ Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και του εξέφρασε τις θερμές του ευχές για την 80ή επέτειο των γενεθλίων του, η οποία ήταν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, 2020, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».


Ο κ. Μπάιντεν δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετιζόμενα με την απρόσκοπτη λειτουργία και αποστολή του, τις θρησκευτικές ελευθερίες και ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο κ. Μπάιντεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατά τα θέσμια έχει «την μέριμνα πασών των Εκκλησιών». Παρακολουθεί εκ του συστάδην τις πρωτοβουλίες του Πατριάρχη για την διαφύλαξη της ιερότητας της Δημιουργίας του Θεού και την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, τους Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς Διαλόγους με στόχευση την επικράτηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπάιντεν όντας αντιπρόεδρος είχε επισκεφθεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι τον Νοέμβριο του έτους 2014 όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία. Η συνάντηση τότε με τον Πατριάρχη είχε διάρκεια μιάμιση ώρα.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Φωτ. αρχείου: Συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 Μία εκ των επισκέψεων του Μπάιντεν στην Ελλάδα ήταν και το καλοκαίρι του 2017, όταν είχε μάλιστα συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σημερινό πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της ΝΔ.


Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο ο κ. Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα. Επίσης είχε συζητηθεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε συνάντηση με τους ομογενείς τον Αύγουστο του 2015 στον Λευκό Οίκο

Με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν -μια εξέλιξη που δεν αναμενόταν και εξέπληξε πολλούς- και σημαντικών ομογενών, όπως ο Μάικλ Δουκάκης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ομογενών με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, με θέμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα στις 6 Αυγούστου, 2015.
Φωτογραφία: Αρχείο: "Ε.Κ."

Αναλυτικά:


«Η παρουσία του αντιπροέδρου χαιρετίστηκε από τους ομογενείς και όπως τονίστηκε σε δηλώσεις τους στον «Εθνικό Κήρυκα», που όμως ζήτησαν ανωνυμία, σηματοδοτεί τη σημασία με την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Παράλληλα, δείχνει και την σοβαρότητα με την οποία ο κ. Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια πιθανή του διεκδίκηση της Προεδρίας.

«Στη συνάντηση που διήρκεσε για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν έγινε ζωηρή, κατά περιόδους, ανταλλαγή απόψεων με τους ομογενείς να υπερθεματίζουν για την ανάγκη της αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και από την άλλη πλευρά να εκφράζεται συμφωνία μεν, αλλά να αναφέρεται στις δυσκολίες που μια σοβαρή οικονομική βοήθεια θα συναντούσε στο Κογκρέσο. Ο Αντιπρόεδρος Τζόσεφ Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα.

«Ο επιχειρηματίας Ντένης Μελής είπε ότι «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική». Ο Αντυ Μανάτος επισήμανε πόσο εντυπωσιάστηκαν οι ομογενείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τον Αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν. Ο κ. Μανάτος είπε πως «δεν έχει υπάρξει Αντιπρόεδρος που να είχε το ένα δέκατο της γνώσης των λεπτομερειών των θεμάτων για την Ελλάδα όπως έχει ο Τζο Μπάιντεν». Μέλη της ομάδας των Ελληνοαμερικανών είπαν πως «αισθανόταν πως ο Μπάιντεν ήταν ένας από εμάς» καθώς προσπαθούσε να συμβάλει στη χάραξη μιας πορείας αναφορικά με το πώς μπορούν οι Ελληνοαμερικανοί να βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο Charles Kupchan, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, με προτροπή του κ. Μπάιντεν, εισηγήθηκαν την δημιουργία μιας διακρατικής κυβερνητική επιτροπή εργασίας με τη συμμετοχή μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας των οποίων οι οικονομικές και ακαδημαϊκές δυνατότητας θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν. Ολοι συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες θα χρειαστούν χρόνο για να καρποφορήσουν, αλλά η σύσκεψη ήταν μία καλή αρχή.

«Ανάμεσα στους, ομογενείς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο Τζορτζ Μάρκους, εκ των κορυφαίων στελεχών της Ομογένειας, ο Μιχάλης Δουκάκης πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και επίσης πρώην προεδρικός υποψήφιος το 1988, ο ομογενής βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο Φίλιπ Αγγελίδης πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνιας, οι επιχειρηματίες, Ευάγγελος Τσακόπουλος, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, Γεώργιος Τσούνης, Ντένης Μιλ, Αλέξης Γιαννούλιας. Επίσης παρόντες ήταν ο Μαρκ Αρέι από τον Οργανισμό «Ελληνική Πρωτοβουλία», ο Ανδρέας Καφές εκπρόσωπος της AHEPA, Αντυ και Μάικ Μανάτος, Αντυ Ζεμενίδης, Αρτ Αγνος, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης. Ανάμεσα στους Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν: Caroline Atkins, Rory MacFarquhar, Phil Kosnett, Diana Doukas, Ben Cardin, Ron Johnson».

Οι Ελληνοαμερικανοί «με αποκαλούν Τζο Μπαϊντενόπουλο» λέει ο Τζο Μπάιντεν

Οι στενοί δεσμοί του Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνισμό ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο τον Μάιο του 2019, σε δημοσίευμα των «Financial Times», με αφορμή τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει για τις ιρλανδικές ρίζες του πρώην Αντιπροέδρου.

Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.»:

Συγκεκριμένα, ο επίσης (τότε) προεδρικός υποψήφιος Τζον Ντιλέινι προσκάλεσε μέσα από το Twitter τον κ. Μπάιντεν να συζητήσουν τις ιρλανδικές ρίζες τους «πίνοντας ένα ποτήρι μπύρας Γκίνες», μετά τον ισχυρισμό του τελευταίου πως είναι «ο μόνος πραγματικός Ιρλανδός» που συμμετέχει στην κούρσα του 2020 για τον Λευκό Οίκο.

Ο ισχυρισμός του Μπάιντεν προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια πολλών χρηστών του Twitter, καθώς όπως είχαν αναφέρει και οι «FT» στην κούρσα συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα υποψήφιοι ιρλανδικής καταγωγής, ο κ. Ντιλέινι, ο Κίρστεν Γκίλιμπραντ, ο Τιμ Ράιαν και ο Μπέτο Ο' Ρουρκ.

Ενώ ο Μπάιντεν δεν έχει πρόβλημα να εξιστορεί ιστορίες για την ιρλανδική του οικογένεια, είναι εξίσου άνετος να μιλά και για τις σχέσεις του με άλλες μειονότητες, αναφέρουν οι «FT».

«Αφού εγκλήθηκε για ένα αστείο του για το ελληνικό φαγητό σε μία εκδήλωση στην πρεσβεία της Ιρλανδίας, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός ανάμεσα στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους του Ντελαγουέαρ (τόπο καταγωγής του Μπάιντεν). 'Ξέρετε πώς με αποκαλούν; Τζο Μπαϊντενόπουλο (Joe Bidenopoulos)!'», φέρεται να είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους «FT».

«Επίτιμος Ελληνας» ενώπιον του Αρχ/που Δημητρίου

Ο Τζο Μπάιντεν έχει αυτοαποκαλεστεί «Ελληνας» πολλές φορές και τo 2012, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου είχε δηλώσει ότι είναι «επίτιμος Ελληνας», ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Στο «Μόκα Καφέ» του Οχάιο: «Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος»

Το 2011 είχε δηλώσει σε ελληνική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ:

«Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αισθάνομαι Ελληνας», ενώ το 2012 στην προεκλογική περίοδο μπήκε στην καφετέρια «Μόκα Καφέ» στο Οχάιο πλησιάζει μια παρέα που μιλούσαν ελληνικά και τους είπε: «Γεια σας. Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος».

Ενας της παρέας που νόμισε πως επρόκειτο για φάρσα απάντησε λέγοντας: «Χαίρω πολύ, κι εγώ είμαι ο Πωλ Νιούμαν».

Όλοι γέλασαν κι αμέσως μετά ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε δείχνοντας τον ιδιοκτήτη του καφέ: «Ρωτήστε τον Γιώργο και θα σας πει ποιος είναι ο πιο φιλέλληνας Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός», εννοώντας φυσικά τον εαυτό του.

Πηγές: "ΑΠΕ-ΜΠΕ", "iefimerida", "in.gr"