Το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ, το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, θα απονείμει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον πρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο στις 7 Ιουλίου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή, την οποία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

To μετάλλιο απονέμεται από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο σε εξέχουσες προσωπικότητες με παναμερικανική και παγκόσμια εμβέλεια και έχουν σημαντική συνεισφορά στην ευημερία, στις αξίες ,στην ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη και άλλες σημαντικές κοινωνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο πατήρ Καρλούτσος έχει προσφέρει για δεκαετίες την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία, στο Πατριαρχείο και βέβαια στον ελληνισμό της Αμερικής. Θήτευσε κοντά σε τρεις αρχιεπισκόπους Αμερικής και βοήθησε με την αποτελεσματικότητά του και την άοκνη εργατικότητά του. Υπήρξε παράλληλα, στενός φίλος με όσους υπηρέτησαν το αξίωμα του Αμερικανού Προέδρου τα τελευταία 45 χρόνια

Τον father Alex, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, με καταγωγή από τον Νομό Ηλείας, συνδέει φιλία ετών και με τον Τζο Μπάιντεν. Για την ακρίβεια, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε ομογενείς, γνωρίζονται από το 1974 – όταν ο μεν ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο δε μέλος του Κογκρέσου.

Η πρεσβυτέρα Ξανθή Καρλούτσου – Καραβέλα με καταγωγή από τις Δρυμάδες Χειμάρρας είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν, που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του προέδρου των ΗΠΑ, του οποίου ο θάνατος έφερε ακόμη πιο κοντά τους δύο άνδρες.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με την αγαπημένη του πρεσβυτέρα Ξάνθη- Φωτο Εθνικός Κήρυξ

Εκτός από τον π. Άλεξ Καρλούτσο θα τιμηθούν ακόμη 16 προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ των οποίων η Σιμόν Μπάιλς, που είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία, με συνολικά 32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον και η Σάντρα Λίντσεϊ νοσοκόμα εντατικής θεραπείας στη Νέα Υόρκη που υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών.

Επίσης ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα τιμήσει μετά θάνατον τον Τζο Μακέιν και τον Στιβ Τζομπς. «Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει εδώ και καιρό ότι η Αμερική μπορεί να οριστεί με μία λέξη: δυνατότητες. Αυτοί οι δεκαεπτά Αμερικανοί επιδεικνύουν τη δύναμη των δυνατοτήτων και ενσαρκώνουν την ψυχή του έθνους – σκληρή δουλειά, επιμονή και πίστη.

Συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη

«Με μεγάλη χαρά και πατρική υπερηφάνεια» - αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξεδόθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο - ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πληροφορήθηκε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να απονείμει στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρο Καρλούτσο, το «Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας» (Presidential Medal of Freedom), που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση των ΗΠΑ, για να επιβραβεύσουν την πολυετή υπηρεσία και προσφορά του προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εκεί Ομογένεια, όπως και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Πατριάρχης επικοινώνησε με τον κληρικό και τον συνεχάρη θερμά, «καθώς και την ευλογημένη οικογένειά του, προσθέτοντας ότι η υψηλή αυτή τιμή αντανακλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο π. Αλέξανδρος υπήρξε και είναι άξιος κληρικός, και επιδαψιλεύοντάς του την Πατριαρχική ευαρέσκεια και την πατρική του ευχή και ευλογία»

Ελπιδοφόρος: "Έχει κάνει την Εκκλησία παγκοσμίως πολύ περήφανη. Άξιος!"

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο κ. Ελπιδοφόρος μοιράζεται "με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια την ανακοίνωση ότι του Λευκού Οίκου ότι ο Αλέξανδρος Καρλούτσος, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και υπηρέτης της Αρχιεπισκοπής για περισσότερα από 50 χρόνια, θα λάβει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, από τα χέρια του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιουλίου 2022".

Το μετάλλιο έχει λάβει στο παρελθόν και ένας άλλος Ελληνοαμερικάνος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, από τον Πρόεδρο κάρτες το 1979.

Στο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, "είμαι πολύ χαρούμενος για τον πάτερ Άλεξ, την Πρσβυτέρα Ξανθή, και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Πρόκειται για μια τόσο εξαιρετική διάκριση, που πρακτικά με αφήνει άφωνο.

Ότι ένα τέκνο της Εκκλησίας, γιος ενός ιερέα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπηρέτησε ταπεινά την Εκκλησία του για περισσότερα από 50 χρόνια, πρόκειται να αναγνωριστεί από την υψηλότερη πολιτική τιμή στις ΗΠΑ, είναι μια στιγμή για την οποία κάθε Έλληνας Ορθόδοξος και κάθε Ελληνοαμερικάνος θα πρέπει να αισθάνεται τεράστια υπερηφάνεια, ειδικά αυτή την εβδομάδα που γιορτάζουμε την Εκατονταετηρίδα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αυτή είναι μια μοναδική τιμή για τον πάτερ Άλεξ, του οποίου οι δεκαετίες διακονίας στην Αρχιεπισκοπή μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν μπορούν να συνοψιστούν με λόγια.

Αντιθέτως, γνωρίζω ότι όλοι του στέλνουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συγχαρητήρια, με την αναγνώριση αυτής της βαθιάς αναγνώρισης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. ΑΞΙΟΣ!".