Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο βγάζει στο σφυρί έναν από τους τέσσερις ναούς της προκειμένου να ανταπεξέλθει τις «καταστροφικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και την πρωτοφανή για την 100ετή ιστορία της κοινότητας οικονομική δυσπραγία, οπως αναφερει το anamniseis.net .

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο είναι ανεξάρτητη από την Αρχιεπισκοπή Καναδά και η διοίκηση των τεσσάρων ναών γίνεται από την ίδια την κοινότητα.

Η ηγεσία της κοινότητας συγκρότησε ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή ώστε να προτείνει λύσεις για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για την επίλυση αυτού του σοβαρού οικονομικού προβλήματος.

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι «μετά από εκτεταμένη έρευνα και αξιολόγηση της κατάστασης, συνιστάται η πώληση ενός τουλάχιστον ακινήτου της ΕΚΤ, που θα είναι ένα από τα εξής:

• Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη & Πολιτιστικό κέντρο Μέγας Αλέξανδρος (1385 Warden Ave)

• Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου & Πολυμενάκειο Πολιτιστικό κέντρο (30 Thorncliffe Park Drive)

• Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (66 Gough Ave – 795 Carlaw Ave)

• Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (136 Sorauren Ave)

Η απόφαση της κοινότητας αναρτήθηκε στον λογαριασμό της κοινότητας στο Facebook και προκάλεσε τα αισθήματα των ομογενών του Τορόντο.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή προχώρησε στην έρευνα και επέλεξε την εταιρεία «Cushman & Wakefield» ως αποκλειστικό μεσίτη για την διαδικασία αναζήτησης προσφορών πώλησης ενός τουλάχιστον ακινήτου ή της ανάπτυξης του. Σε στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, η εταιρεία Cushman & Wakefield θα ξεκινήσει τη διαδικασία».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της κοινότητας.

8 Φεβρουαρίου 2021

Θέμα: Πιθανή Πώληση Ακινήτου

Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Για περισσότερα από 100 χρόνια, η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο (ΕΚΤ) στηρίζει τους Ελληνοκαναδούς της ευρύτερης περιοχής του Τορόντο με αμέτρητους τρόπους. Προσφέροντας στα παιδιά μας έναν ισχυρό σύνδεσμο με την Ελληνική ιστορία και κουλτούρα μέσω των σχολείων μας, τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, διασκεδαστικές και διαφωτιστικές θεατρικές παραστάσεις ή παρέχοντας ένα χώρο λατρείας για τις οικογένειες μας και κοινωνικές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους, η ΕΚΤ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ζωή της κοινότητάς μας.

Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για πολλούς από εμάς, και φέτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σύνολο μοναδικών προκλήσεων. Λόγω της πανδημίας Covid-19, φίλοι και συγγενείς όχι μόνο στο Τορόντο αλλά σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, επιχειρήσεις έχουν αποδεκατιστεί από τους νέους περιορισμούς και όλοι αγωνιζόμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Δυστυχώς, οι τρέχουσες συνθήκες είχαν καταστροφικές επιπτώσεις και για την ΕΚΤ. Τα συνολικά μας έσοδα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 90%. Το τραπεζικό χρέος μας ανέρχεται στα τρία κόμμα δύο ($3.2) εκατομμύρια δολάρια με συνολικό χρέος τεσσεράμισι ($4.5) εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να χάσουμε δύο ($2) εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021. Όπως ήδη γνωρίζετε, στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το έλλειμμα έχουμε διεξάγει εράνους, αλλά δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι, η προσπάθειά αυτή δεν ήταν αρκετή ώστε να κάνουμε τη διαφορά.

Πρόκειται για μια ειδεχθή κατάσταση που δεν θα βελτιωθεί – στην πραγματικότητα θα χειροτερέψει δραματικά. Αν δεν αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση θα χάσουμε τα πάντα: τα σχολεία, τα τμήματα χορών και θεάτρου, τη δυνατότητα να παρέχουμε κοινωνικές υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο, υποχρεούται από το Καταστατικό και έχει καθήκον προς τα Μέλη της, να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ένας ισχυρός και ενεργός μηχανισμός στήριξης για την παροικία μας.

Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής δυσχέρειας, δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή ώστε να προτείνει λύσεις για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για την επίλυση αυτού του σοβαρού οικονομικού προβλήματος.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα και αξιολόγηση της κατάστασης, συνιστάται η πώληση ενός τουλάχιστον ακινήτου της ΕΚΤ, που θα είναι ένα από τα εξής:

• Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη & Πολιτιστικό κέντρο Μέγας Αλέξανδρος (1385 Warden Ave)

• Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου & Πολυμενάκειο Πολιτιστικό κέντρο (30 Thorncliffe Park Drive)

• Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (66 Gough Ave – 795 Carlaw Ave)

• Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (136 Sorauren Ave)

Η Συμβουλευτική Επιτροπή υπέβαλλε Αίτημα Υποβολής Προτάσεων (RFP) και δέχτηκε προτάσεις από τρείς από τις μεγαλύτερες μεσιτικές εταιρείες του Καναδά: CBRE, Colliers International και Cushman & Wakefield.

Μετά από εμπεριστατωμένo έλεγχο, η Συμβουλευτική Επιτροπή επέλεξε την εταιρεία Cushman & Wakefield ως αποκλειστικό μεσίτη για την διαδικασία αναζήτησης προσφορών πώλησης ενός τουλάχιστον ακινήτου ή της ανάπτυξης του. Σε στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, η εταιρεία Cushman & Wakefield θα ξεκινήσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να στηρίξουμε τα συμφέροντα της ΕΚΤ και θα απευθυνθούμε σε εσάς να πάρετε την τελική απόφαση.

Στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε σημαντικά εμπόδια. Η τρέχουσα κατάσταση όμως είναι διαφορετική από οτιδήποτε έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Είναι πολύ λυπηρό να βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σκεφτούμε την πώληση ενός από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία μας, αλλά η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη.

Η ίδια η επιβίωση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

*Παρακαλώ απευθύνεται όποιες ερωτήσεις στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.