Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χθες το βράδυ από τον Λευκό Οίκο κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία και τη συνάντηση των ηγετών της γενέτειρας της Δημοκρατίας και της μεγαλύτερης Δημοκρατίας του κόσμου, απευθύνοντας μάλιστα τον Πασχάλιο Χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», σημείωσε ότι στον Λευκό Οίκο εορτάζουμε για πρώτη φορά την ανάσταση του ελληνικού έθνους, μαζί με τον πρωθυπουργό.

Ο ιδιαίτερος αυτός εορτασμός, υπογράμμισε, της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης των 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της πρώτης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελεί μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Όπως τόνισε, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ισχυρό σήμα που εκπέμπεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με την ακλόνητη δέσμευση των δύο εθνών, στις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας σε μια εποχή ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων στον κόσμο και σε μια εποχή που σημαδεύεται από τον αγώνα του λαού της Ουκρανίας να διατηρήσει την εθνική του ακεραιότητα απέναντι στην άδικη επιθετικότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, απευθυνόμενος αρχικά στον Πρόεδρο Μπάιντεν, τόνισε πως η φιλία του με τον Ελληνισμό και η υποστήριξή του προς την Ελληνική Δημοκρατία είναι γνωστές σε όλους, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι έφτασε πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας για να καλέσει τους καλύτερους του κόσμου και να προσφέρει τα καλύτερα για την πατρίδα μας.

«Μας κάνετε και οι δύο εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και για ένα πιο φωτεινό αύριο με την Ελλάδα να αποτελεί την πηγή των δημοκρατικών αξιών του Δυτικού Πολιτισμού και την Αμερική να αποτελεί την ισχυρότερη ελπίδα της οικουμένης για ελευθερία και αυτοδιάθεση για όλους», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε και τους δύο ηγέτες «για τη σθεναρή υποστήριξη της δικαιοσύνης και ιδιαίτερα της ελευθερίας, της καθαρά πνευματικής αποστολής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί την πορεία όλων όσων συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, έτσι ώστε η ζωή όλων, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας μας, να προστατεύονται πάντα από την ασπίδα των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας, που αποτελεί το δώρο της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. «Ζήτω η Αμερική, ζήτω το ελληνικό έθνος», κατέληξε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ