Μια ισχυρή υποψηφιότητα για μια από τις σημαντικότερες θέσεις που έχει λάβει ομογενής λειτουργός της Δικαιοσύνης έχει θέσει η γενική εισαγγελέας της Κομητείας του Νάσο, Μαγδαληνή (Μάντλιν) Σίγκα (Madeline Singas), η οποία τίθεται υπό την κρίση της Πολιτειακής Γερουσίας για να αναλάβει καθήκοντα βοηθού δικαστή στο Πολιτειακό Εφετείο της Νέας Υόρκης (Associate Judge of the New York State Court of Appeals).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική υποψηφιότητα, η οποία φέρει την επίσημη υποστήριξη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο (Andrew Cuomo) και, επί της ουσίας, έχει ανοίξει τον δρόμο στην κ. Σίγκα να ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι στην πλούσια και αποτελεσματική σταδιοδρομία της στον εισαγγελικό-δικαστικό κλάδο.

Σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Σίγκα έπαιξε μια ανοικτή επιστολή προς τον κυβερνήτη, την οποία συνυπέγραψαν δυο επιφανείς ομογενείς που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον ίδιο και, συγκεκριμένα, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος και ο επιχειρηματίας Ντένις Μέχιελ (Dennis Mehiel).

«Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τις τρεις δεκαετίες προσφοράς στα κοινά από την γενική εισαγγελέα Σίγκα, την ηγεσία της στην Γενική Εισαγγελία, αλλά και τα σημαντικά επιτεύγματά της» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή, η οποία τονίζει ακόμη πως «η γενική εισαγγελέας Σίγκα είναι μια έμπειρη και ταλαντούχα εισαγγελική λειτουργός, με τις ικανότητες και την ψυχοσύνθεση να αποτελέσει μια εξαιρετική δικαστή».

Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε σε ολοσέλιδη καταχώρηση στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), και στις δυο εκδόσεις του, σε ελληνικά και αγγλικά, που, όπως τονίζεται, προσέφερε ένα σημαντικό επικοινωνιακό όχημα προκειμένου να αναδειχθεί στο εύρος που απαιτούσαν οι περιστάσεις η υποψηφιότητα της κ. Σίγκα.

«Θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στηρίζει την Μάντλιν Σίγκα και το γνωστοποιεί στον κυβερνήτη. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε ο 'Εθνικός Κήρυκας', δημοσιοποιώντας την πλήρη στήριξη της Ομογένειας», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της ομογενούς εισαγγελικής λειτουργού.

Ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος.

«Πρώτα απ' όλα, η κίνηση αυτή είναι η έμπρακτη αναγνώριση για μια εξαιρετική γυναίκα, που είναι Ελληνοαμερικανίδα πρώτης γενιάς. Είναι η κόρη ενός ανθρώπου ο οποίος είχε μια μεγάλη πιτσαρία, αλλά ο ίδιος και η σύζυγός του διασφάλισαν προκειμένου τόσο η Μάντλιν, όσο και η αδερφή της, να λάβουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Αντικατοπτρίζουν την καλύτερη εικόνα της Κοινότητάς μας, όπως επίσης και την διαφορετικότητα: Μια γυναίκα, κόρη μετανάστη, αναρριχάται στην κορυφή του δικαστικού συστήματος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνοαμερικανός έχει αυτήν την τιμή. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι η Ομογένεια θα πρέπει να ευγνωμονεί τον Αντριου Κουόμο, έναν φιλέλληνα και πολύ καλό κυβερνήτη. Χωρίς αυτόν άλλωστε, δεν θα είχαμε τον Αγιο Νικόλαο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, παρέμβαση υπέρ της υποψηφιότητας της Σίγκα έκαναν ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες Τζορτζ Τσούνης, Πήτερ Πάππας και Τζον Κατσιματίδης, αλλά και οι τρεις Ελληνοαμερικανοί πολιτειακοί γερουσιαστές, Μιχάλης Γιάνναρης, Τζέιμς Σκουφής και Ανδρέας Γουναρδής, οι οποίοι επίσης έστειλαν επιστολή υποστήριξης στον Κουόμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντένις Μέχιελ, που δήλωσε «ενθουσιασμένος» για την προοπτική της Σίγκα.

«Υποστήριξα με μεγάλο ενθουσιασμό την γενική εισαγγελέα Σίγκα, με δεδομένα τα σπάνια και ξεχωριστά προσόντα της, την εμπειρία που διαθέτει, την μακρά ιστορία της στην επιδίωξη της ισότητας στο σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης και, ασφαλώς, την υπερηφάνειά μας για την ανέλιξη μιας από τις πιο επιφανείς Ελληνίδες στο κορυφαίο Δικαστικό Σώμα της Πολιτείας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την Πολιτειακή Γερουσία μέσα σε λίγες εβδομάδες», τόνισε ο κ. Μέχιελ.

Από την πλευρά της, μιλώντας στον «Ε.Κ.», η Μάντλιν Σίγκα θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι αναμένει την διαδικασία για την έγκριση της υποψηφιότητας.

«Νοιώθω μεγάλη τιμή για την υποψηφιότητά μου εκ μέρους του κυβερνήτη, προκειμένου να υπηρετήσω το πιο υψηλόβαθμο δικαστήριο της Νέας Υόρκης και ανυπομονώ για την διαδικασία επιβεβαίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της Πολιτειακής Γερουσίας

Εκτός από τον κυβερνήτη Κουόμο, ο οποίος έκανε το πρώτο βήμα, η επιστολή απευθυνόταν επίσης στην επικεφαλής της πλειοψηφίας της Πολιτειακής Γερουσίας, Αντρια Στιούαρτ-Κάζινς (Andrea Stewart-Cousins) και τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Ρόμπερτ Ορτ (Robert G. Ortt), προκειμένου, με την σειρά τους, να λάβουν υπόψη τους τα προσόντα, την εμπειρία, αλλά και την υποστήριξη που λαμβάνει η Μάντλιν Σίγκα.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυξ», ο ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της πλειοψηφίας, Μιχάλης Γιάνναρης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υποψηφιότητα Σίγκα θα εγκριθεί από την Γερουσία, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει και ο ίδιος να πείσει τους συναδέλφους του να την στηρίξουν.

Ο Μιχάλης Γιάνναρης επί το έργον, στο Καπιτώλιο της πολιτείας, στο Ολμπανι της Νέας Υόρκης. (APPhoto/HansPennink, File)

«Την Μάντλιν την γνωρίζω από τότε που ήμασταν παιδιά στην Αστόρια. Πιστεύω ότι έχει την πείρα που χρειάζεται και θα μας κάνει υπερήφανους ως Ομογένεια. Δεν είχαμε ποτέ Ελληνοαμερικανό σε αυτήν την θέση, η οποία είναι, ουσιαστικά, στον ανώτατο δικαστικό βαθμό της Νέας Υόρκης. Ακόμη δεν έχουμε μελετήσει με όλους τους γερουσιαστές την υποψηφιότητα, αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Παρ' όλα αυτά εύχομαι και πιστεύω ότι θα έχει αρκετή υποστήριξη», τόνισε ο κ. Γιάνναρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ανδρέας Γουναρδής, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Μάντλιν Σίγκα, αλλά και την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητές της.

«Εχω μεγάλη πίστη στην απαράβατη δέσμευσή της να επιβάλει τις αρχές της νομοθεσίας μας και να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των Νεοϋορκέζων. Ως Ελληνοαμερικανίδα, είμαι πολύ περήφανος από όλα όσα έχει καταφέρει στην καριέρα της και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει μια σπουδαία προσθήκη για το πιο υψηλόβαθμο δικαστήριο της Νέας Υόρκης», τόνισε ο κ. Γουναρδής, ενώ εξίσου αισιόδοξος δήλωσε και ο Τζέιμς Σκουφής.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Αντρέας Γουνάρδης. Φωτογραφία: Facebook/State Senator Andrew Gounardes

«Η Μάντλιν κι εγώ γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον μέσω της κοινής μας καταγωγής και είμαι σίγουρος ότι σύσσωμη η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα εκτιμήσει το γεγονός ότι θα εκπροσωπηθεί στο Εφετείο της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά. Επικροτώ την υποψηφιότητά της και ανυπομονώ να την υποστηρίξω στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Πολιτειακής Γερουσίας», ήταν η δήλωση του κ. Σκουφή.

Ο Τζέιμς Σκουφής (Φωτογραφία: nysenate.gov)

Καταλήγοντας, από την πλευρά του, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, κάλεσε τους ομογενείς, αναλόγως την Περιφέρεια που ψηφίζουν, να απευθυνθούν οι ίδιοι στους πολιτειακούς γερουσιαστές και να τους προτρέψουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Μάντλιν Σίγκα.

«Εδώ είναι οι Θερμοπύλες μας και πρέπει να είμαστε δυνατοί για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Η Μάντλιν αξίζει την υποστήριξή μας», είπε ο π. Αλέξανδρος στον 

To who is Who της Μαγδαληνής Σίνγκα

Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας της κατάγεται από το χωριό Γλύνα της Βορειου Ηπείρου και η μητέρα της από το Αργυροχώρι Πωγωνίου. Οι γονείς της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1961.

Όταν ήταν 6 ετών η οικογένεια της μετακόμισε στην Αστόρια, όπου ο πατέρας της διατηρούσε πιτσαρία. Πήγαινε σε ελληνικό σχολείο και όλη η οικογένεια ήταν ενεργά μέλη της ελληνικής κοινότητας και της Εκκλησίας.

Σπούδασε στο Barnard College του Columbia University και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του Φόρνταμ.

Το 1991 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως Αναπληρωτής Εισαγγελέας στο Κουήνς, όπου παρέμεινε για συνολικά 15 χρόνια. Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση της Αντιεισαγγελέα στο Nassau County. Ειδικεύεται σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και ναρκωτικών.

Από το 2011 ως Αντιεισαγγελέας της Nassau County, επέβλεψε περίπου 30.000 υποθέσεις κάθε χρόνο και βοήθησε στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή δεκάδων καινοτόμων προγραμμάτων σε υποθέσεις που συμμετείχαν ανήλικοι δράστες, βετεράνοι, πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες και χρήστες ναρκωτικών.

«Ξεκίνησα από πολύ χαμηλά. Οι γονείς μου δεν μπορούσαν να μιλήσουν Αγγλικά όταν πρωτοήρθαν. Και είμαι εδώ για να αποδείξω πως το Αμερικανικό όνειρο πράγματι υπάρχει» δήλωσε μετά την ορκωμοσία