DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αλβανική κινητικότητα στα Βαλκάνια ανοίγει την όρεξη του εθνικισμού ενάντια στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Rama-Zaev1-650x380

Τέσσερις εξελίξεις που δείχνουν την έντονη αλβανική κινητικότητα στα Βαλκάνια καταγράφει η πρόσφατη ειδησεογραφία.

Πρώτον: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου- Κοσσόβου Ρ. Χαραντινάι δήλωσε ότι εντός του έτους θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα αν οι κάτοικοι της Αλβανίας και του Κοσσόβου επιθυμούν την ένωση των δύο κρατών. Η Σερβία δίνει τη δική της ερμηνεία: Πρόκειται για εκβιασμό ώστε οι Σέρβοι να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Δεύτερον: Στην Αλβανία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021 απογραφή πληθυσμού με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καταγραφεί και η εθνική καταγωγή του κάθε πολίτη. Είναι ευκαιρία να πιέσουμε μέσω Ευρ. Ένωσης να γίνει αντικειμενική απογραφή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, διότι η προηγούμενη απογραφή του 2011 καταγγέλθηκε από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ των Βορειοηπειρωτών ως διαβλητή και ανακριβής. Η ΟΜΟΝΟΙΑ αποφάσισε την αποχή των Ελλήνων και το επόμενο έτος διοργάνωσε τη δική της απογραφή.

Τρίτον: Κατόπιν της συμφωνίας μας με την Αλβανία για να προσφύγουμε από κοινού στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση των Τιράνων ζητεί να ενταχθεί στο συνυποσχετικό ρητή δήλωση της Ελλάδος ότι αίρεται το εμπόλεμο. Θυμίζω ότι η άρση του εμπολέμου από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδος το 1987 δεν θεωρείται έγκυρη από τους Αλβανούς. Επιθυμούν κύρωση της άρσεως από τα δύο Κοινοβούλια. Μέχρι σήμερα η ελληνική θέση είναι η εξής: Αφού η κήρυξη του εμπολέμου έγινε με Βασιλικό Διάταγμα από την Ελλάδα το 1940 δεν απαιτείται κύρωση από τα Κοινοβούλια.

Τέταρτον: Και στο κράτος των Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί απογραφή πληθυσμού και εθνοτήτων εντός του 2021. Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος ενός εκ των συγκυβερνώντων αλβανικών κομμάτων, προβλέπει ότι το ποσοστό της αλβανικής μειονότητας θα είναι περισσότερο από το 25% που καταγράφηκε στην προηγούμενη απογραφή. Οι Αλβανοί δεν θεωρούν εαυτούς ως μειονότητα στο γειτονικό μας κράτος, αλλά ως συγκυβερνώσα εθνότητα. Η αύξηση των ποσοστών θα τους δημιουργήσει αίσθημα ισχύος και θα απαιτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα (πχ αυτόνομη περιοχή). Ήδη Αλβανός είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Εξωτερικών του πολυεθνικού αυτού κράτους.

Το μήνυμα είναι ότι οι Αλβανοί, όπου κι αν κατοικούν, ζητούν διαρκώς περισσότερα. Στα Σκόπια τη μειονότητά τους την θέλουν να συγκυβερνά. Αλλά στην Αλβανία την ελληνική μειονότητα την εμφανίζουν σκοπίμως πολύ μικρότερη αριθμητικά από ό,τι είναι και την καταπιέζουν με μέσα ψυχολογικά, δικαστικά, νομοθετικά και μερικές φορές βίαια (βλέπε την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα).

Με το να ζητούν οι Αλβανοί τα πάντα και εμείς να εμφανιζόμαστε σαν το «καλό παιδί», δεν κερδίζουμε τίποτε. Απλώς ανοίγουμε την όρεξη στον αλβανικό εθνικισμό για να πιέζει περισσότερο τους ομοεθνείς μας. Είναι ευκαιρία η Ελλάς, πάντα σεβόμενη την καλή γειτονία και το Διεθνές Δίκαιο, να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και κάθε άλλο μέσο και να απαιτήσει ακριβή καταγραφή και απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλήνων της Αλβανίας. Ας θυμηθούμε τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993: Η Ελλάς δεν ζητεί τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από όσα ζητεί η Αλβανία για τις αλβανικές μειονότητες στα Βαλκάνια.


KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ / Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 30.1.2021

Επίσκεψη Τούρκου υπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχ...
Πατριωτισμός και διδασκαλία

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Οκτωβρίου 2021
H επιλογή του ομογενή Γιώργου Τσούνη να είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δεχθεί επικρ...
08 Οκτωβρίου 2021
O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν γι...
04 Οκτωβρίου 2021
Ως κεραυνός αν αιθρία έπεσε η είδηση στην Ομογένεια του Λόουελ, αλλά και γενικότερα στους Αμερικανού...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
19 Οκτωβρίου 2021
Υφέρποντες επικίνδυνοι μεγαλοϊδεατισμοί Γραφεί ο Σταύρος Τζίμας O Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμ...
18 Οκτωβρίου 2021
Γνωρίζοντας πως η αλβανική Κυβέρνηση δεν θα έγκρινε το Νομοσχέδιο της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την εκ...
17 Οκτωβρίου 2021
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλά ανοικτά για την προοπτική ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσσοβο. ...
16 Οκτωβρίου 2021
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλβανόφωνων αναγνωστών που παρακολουθούν και επηρεάζονται ...