Η αλβανική κινητικότητα στα Βαλκάνια ανοίγει την όρεξη του εθνικισμού ενάντια στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Rama-Zaev1-650x380

Τέσσερις εξελίξεις που δείχνουν την έντονη αλβανική κινητικότητα στα Βαλκάνια καταγράφει η πρόσφατη ειδησεογραφία.

Πρώτον: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου- Κοσσόβου Ρ. Χαραντινάι δήλωσε ότι εντός του έτους θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα αν οι κάτοικοι της Αλβανίας και του Κοσσόβου επιθυμούν την ένωση των δύο κρατών. Η Σερβία δίνει τη δική της ερμηνεία: Πρόκειται για εκβιασμό ώστε οι Σέρβοι να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Δεύτερον: Στην Αλβανία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021 απογραφή πληθυσμού με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καταγραφεί και η εθνική καταγωγή του κάθε πολίτη. Είναι ευκαιρία να πιέσουμε μέσω Ευρ. Ένωσης να γίνει αντικειμενική απογραφή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, διότι η προηγούμενη απογραφή του 2011 καταγγέλθηκε από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ των Βορειοηπειρωτών ως διαβλητή και ανακριβής. Η ΟΜΟΝΟΙΑ αποφάσισε την αποχή των Ελλήνων και το επόμενο έτος διοργάνωσε τη δική της απογραφή.

Τρίτον: Κατόπιν της συμφωνίας μας με την Αλβανία για να προσφύγουμε από κοινού στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση των Τιράνων ζητεί να ενταχθεί στο συνυποσχετικό ρητή δήλωση της Ελλάδος ότι αίρεται το εμπόλεμο. Θυμίζω ότι η άρση του εμπολέμου από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδος το 1987 δεν θεωρείται έγκυρη από τους Αλβανούς. Επιθυμούν κύρωση της άρσεως από τα δύο Κοινοβούλια. Μέχρι σήμερα η ελληνική θέση είναι η εξής: Αφού η κήρυξη του εμπολέμου έγινε με Βασιλικό Διάταγμα από την Ελλάδα το 1940 δεν απαιτείται κύρωση από τα Κοινοβούλια.

Τέταρτον: Και στο κράτος των Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί απογραφή πληθυσμού και εθνοτήτων εντός του 2021. Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος ενός εκ των συγκυβερνώντων αλβανικών κομμάτων, προβλέπει ότι το ποσοστό της αλβανικής μειονότητας θα είναι περισσότερο από το 25% που καταγράφηκε στην προηγούμενη απογραφή. Οι Αλβανοί δεν θεωρούν εαυτούς ως μειονότητα στο γειτονικό μας κράτος, αλλά ως συγκυβερνώσα εθνότητα. Η αύξηση των ποσοστών θα τους δημιουργήσει αίσθημα ισχύος και θα απαιτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα (πχ αυτόνομη περιοχή). Ήδη Αλβανός είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Εξωτερικών του πολυεθνικού αυτού κράτους.

Το μήνυμα είναι ότι οι Αλβανοί, όπου κι αν κατοικούν, ζητούν διαρκώς περισσότερα. Στα Σκόπια τη μειονότητά τους την θέλουν να συγκυβερνά. Αλλά στην Αλβανία την ελληνική μειονότητα την εμφανίζουν σκοπίμως πολύ μικρότερη αριθμητικά από ό,τι είναι και την καταπιέζουν με μέσα ψυχολογικά, δικαστικά, νομοθετικά και μερικές φορές βίαια (βλέπε την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα).

Με το να ζητούν οι Αλβανοί τα πάντα και εμείς να εμφανιζόμαστε σαν το «καλό παιδί», δεν κερδίζουμε τίποτε. Απλώς ανοίγουμε την όρεξη στον αλβανικό εθνικισμό για να πιέζει περισσότερο τους ομοεθνείς μας. Είναι ευκαιρία η Ελλάς, πάντα σεβόμενη την καλή γειτονία και το Διεθνές Δίκαιο, να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και κάθε άλλο μέσο και να απαιτήσει ακριβή καταγραφή και απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλήνων της Αλβανίας. Ας θυμηθούμε τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993: Η Ελλάς δεν ζητεί τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από όσα ζητεί η Αλβανία για τις αλβανικές μειονότητες στα Βαλκάνια.


KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ / Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 30.1.2021

Επίσκεψη Τούρκου υπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχ...
Πατριωτισμός και διδασκαλία

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...