Οι υπουργοί και εκπρόσωποι των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν τη «Διακήρυξη των Τιράνων» για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή, σε περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του «Προγράμματος Τουριστικής Προώθησης και Ανάπτυξης» του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η «Διακήρυξη των Τιράνων» βλέπει τον τουρισμό ως βασικό τομέα για την περιφερειακή οικονομική ανάκαμψη, επιτρέπει τον συντονισμό του ανοίγματος και της συνεχούς λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά, με στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Η Alessandra Viezzer, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Μονάδας Συνεργασίας και Περιφερειακών Προγραμμάτων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο διαδικτυακό συνέδριο ότι η ΕΕ βλέπει τα Βαλκάνια ως σημαντικό εταίρο.

Σε δελτίο τύπου της RCC, ανακοινώθηκε ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 σημειώθηκε μείωση κατά 75% στον αριθμό των επισκεπτών διεθνώς σε σύγκριση με το 2019 και ο κύκλος εργασιών για το 2020 ήταν στο επίπεδο του 35%. Πρόκειται για μια μεγάλη πτώση για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία το 2019 είχε 12 εκατομμύρια επισκέπτες και κέρδος 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον τουριστικό τομέα.

Σε αυτή τη συνάντηση, η Υπουργός Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου στην Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, Rosetta Haidari, δήλωσε ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν θεωρείται ισότιμος εταίρος με τις άλλες χώρες της περιοχής, οι περιφερειακές πρωτοβουλίες δεν μπορούν να επιτύχουν.

«Είμαστε εδώ για να συμμετάσχουμε ως ισότιμος εταίρος, μαζί με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το λέω αυτό επειδή η χώρα μας δεν έχει ωφεληθεί τόσο πολύ από τις περιφερειακές πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής. Αλλά με το έργο" Triple P", στο πλαίσιο του RCC, το Κοσσυφοπέδιο επωφελήθηκε από την υποστήριξη που δόθηκε για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και του τουρισμού περιπέτειας», είπε.

Το "Τουριστικό Πρόγραμμα – Tripple – P", σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει εμπλέξει περισσότερους από 100 εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες και περίπου 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον περιφερειακό τουρισμό.