ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Χαιρετισμός της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αλβανία για την επέτειο 30 ετών από την ίδρυση της « ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ»

81917287_1509635592521409_973086525229105152_o

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,

Θα ήθελα κατ' αρχάς να σας ευχηθώ μια καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, ευημερία και δύναμη, κυρίως για να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού και τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει. Λυπούμαι που, λόγω των περιστάσεων, το σημαντικό ορόσημο των 30 ετών της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να εορτασθεί όπως θα θέλαμε όλοι, και που δεν βρίσκομαι ανάμεσά σας.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η περίοδος αυτή – παρατεταμένη εξ αιτίας της επικρατούσας υγειονομικής κατάστασης – ενέχει μεγάλες δυσκολίες για τα μέλη της ΕΕΜ που διαβιούν μόνιμα στην Αλβανία, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της απουσίας, δυστυχώς, κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης. Παρόλα αυτά, στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες, προσπαθούμε, και διευκολύνουμε όσο μπορούμε, με τη βοήθεια των αρμόδιων ελληνικών αρχών, τους Έλληνες ασθενείς. Είναι μια μάχη που συνεχίζεται. Ευελπιστούμε ότι με τη νέα χρονιά θα μετριασθούν και εξαλειφθούν, εν τέλει, οι αντιξοότητες. Πρωταρχικός μας σκοπός και κύρια μέριμνά μας είναι η προστασία της υγείας όλων.

Παρά τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα και που ελπίζουμε να εξομαλυνθούν σύντομα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, πριν από 30 χρόνια τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είχαν το όραμα να αλλάξουν το μέλλον τους και να ιδρύσουν μια οργάνωση που θα προάσπιζε τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Να εδραιώσουν την δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την ελευθερία του λόγου και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών. Έδωσαν αγώνες να προασπίσουν τα δίκαιά τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

Στην σημερινή συγκυρία και παρά την υγειονομική κρίση, η προσπάθεια για επίτευξη των στόχων συνεχίζεται και παραμένει ζωντανή: το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, η βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης, η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, η προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας στις πατρογονικές εστίες, η βελτίωση των υποδομών και της υγειονομικής περίθαλψης, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν και τα δικαιώματα αυτά να διασφαλιστούν. Άλλωστε, το 2020 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Αλβανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά επίσης συμπεριέλαβε στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ΕΕΜ.

Κυρίες και κύριοι, όλα αυτά τα χρόνια έχετε επιδείξει σθένος, συμμετέχοντας εποικοδομητικά στην ανάπτυξη του πολιτικού, οικονομικού αλλά και πολιτιστικού βίου στην Αλβανία, συμβάλλοντας με τη σειρά σας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τιμώντας, παράλληλα, την Ελλάδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των προγόνων μας. Αλλά και στην νέα σελίδα αυτή, το ζητούμενο παραμένει η ουσιαστική επίτευξη Ομόνοιας, που θα συμβάλει στο να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύνολο της ΕΕΜ στη σημερινή εποχή.

Εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί τη σημαντική επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ-Ομόνοιας, με τη συμμετοχή όλων. Η πατρίδα μας– μέσω και των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών Αρχών στην Αλβανία - βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συνοδοιπόρος και αρωγός, σε πείσμα των δυσκολιών.

Σας ευχαριστώ πολύ
Η Πρέσβης
Σοφία Φιλιππίδου


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...