Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου στον Θρόνο της Αυτιοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ήταν 24 Ιουνίου 1992 όταν το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλεγε τον από Ανδρούσης ιεραπόστολο Επίσκοπο, μέχρι τότε, Αναστάσιο στη μαρτυρική εκκλησία της Αλβανίας η οποία από το 1967 βρισκόταν σε πλήρη διωγμό και συνταγματικά από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα.

Ένα χρόνο πριν, από τον Ιούλιο του 1991, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε φτάσει στη χώρα προκειμένου, ως Πατριαρχικός Έξαρχος που είχε οριστεί, να καταγράψει και να διαπιστώσει ό,τι είχε απομείνει από Ορθοδοξία στην Αλβανία.

Με βασικό σύνθημα το "Χριστός Ανέστη" ξεκίνησε ένα επίπονο και τεράστιο έργο για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας. Τα πρώτα χρόνια σκληρά και δύσκολα από όλες τις πλευρές.

Η καχυποψία των αλβανικών αρχών, το ανύπαρκτο νομικό καθεστώς της υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας, η έλλειψη ναών και υποδομών για το έργο που καλούταν να φέρει εις πέρας ήταν μερικά μόνο από τα εμπόδια.

Όλα όμως με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού βρήκαν τον δρόμο τους και σήμερα η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αποτελεί ένα φαινόμενο για το γεγονός και μόνο ότι μέσα από την καταστροφή που επέφερε το αθεϊστικό καθεστώς, κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει ασφαλείς φωλιές ειρήνης και αγάπης, όπως χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες τις ενορίες και το έργο τους ο Μακαριώτατος κ.κ. Αναστάσιος.

Με αφορμή την ημέρα η ενορία του Αγίου Πορκοπίου Τιράνων ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο. "Στις 24 Ιουνίου θυμόμαστε τη μεγάλη χαρά της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία! 30 ευλογημένα χρόνια, με θυσία, αφοσίωση, υπομονή, μοναξιά και ευτυχία στη χώρα μας και την πατρίδα μας. Αδιάλειπτη μέριμνά του η λειτουργία και αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία. Εις έτη πολλά Δέσποτα".


ekklisiaonline.gr