ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​«Τραβάει το σχοινί» η Αλβανία με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου…

​«Τραβάει το σχοινί» η Αλβανία με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου…

«Τραβάει το σχοινί» με την υπόθεση του Δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη η Κυβέρνηση Ράμα, καθώς χθες το Ειδικό Δικαστήριο Τιράνων αποφάσισε την παράταση της κράτησης τόσο αυτού, όσο και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, με την Εισαγγελέα να αποφασίζει όπως απαγγείλει κατηγορία για «ενεργητική δωροδοκία» σε βάρος τους.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνονταςπως «η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χείμαρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Επίσης στο περιθώριο του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που έγινε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Ξάτσκα, αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται, «κατά τη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη», ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, όμως προκαλούνται ερωτηματικά εάν και κατά πόσο ο κ. Δένδιας -έστω και με την ιδιότητα του προσωρινού Υπουργού Εξωτερικών- έθεσε την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών προ των ευθυνών της για την κατάσταση που διαγράφεται στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Τι «μέλλει γενέσθαι»;

Με την χθεσινή απόφαση για παράταση της προφυλάκισης των Μπελέρη και Κοκαβέση, είναι σαφές ότι υλοποιείται το σχέδιο που είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο ίδιος ο Ράμα, ότι «θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τον Δήμαρχο». Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, από την συνέχιση ή μη της προφυλάκισης του εκλεγέντος Δημάρχου θα καθορίζονταν οι επόμενες κινήσεις για το συγκεκριμένο Δήμο.

Βήμα - βήμα ο Ράμα προχωρά το σχέδιό του να μην του επιτρέψει να αναλάβει Δήμαρχος

Με τη συνέχιση της προφυλάκισης ανοίγει ο «δρόμος» ώστε η Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα να προχωρήσει στην επανάληψη των εκλογών στη Χειμάρα με διαφορετικό υποψήφιο αντί του Φρέντι Μπελέρη.

Το σχέδιο αυτό ήταν -από ότι φαίνεται- προκαθορισμένο, ωστόσο ο Ράμα μάλλον δεν περίμενε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης, τη διακριτική δυσφορία Ε.Ε., Γερμανίας και Η.Π.Α. και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ίσως αναζητήσει κάποιο άλλο τρικ, ώστε να μη δει τον Μπελέρη να αναλαμβάνει Δήμαρχος, στη θέση του αχυράνθρωπου του Γκιόργκι Γκόρο.

Ήδη υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις ότι η εμμονή της Αλβανικής Κυβέρνησης στην απόφασή της να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρα και η προσχεδιασμένη -όπως αποδείχτηκε- σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη θα προκαλέσει ζήτημα στη διάρκεια των προενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης (11/5) από ασφαλίτες του Έντι Ράμα, με την κατηγορία της αγοροπωλησίας ψήφων.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε το Himara.gr, ο Μπελέρης συνομιλούσε σε κεντρικό δρόμο των Σπηλαίων με συνεργάτες του. Ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους ασφαλίτες, οι οποίοι τον άρπαξαν και τον έσυραν. Στη συνέχεια συνέλαβαν τόσο αυτόν όσο και άλλους δύο συνεργάτες του. Εκ των δύο παραμένει προφυλακισμένος ο Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχοντας υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση καρδιάς στο Ωνάσειο και τώρα νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος μετέβη στην Αλβανία και επισκέφτηκε στις φυλακές Αυλώνα τον Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής του και την κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα, σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα, για τον χειρισμό της υπόθεσης του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Χειμάρας.


proinoslogos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
28 Φεβρουαρίου 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ηπειρωτικών Συλλ...
27 Φεβρουαρίου 2024
«Γ. Κώτσηρας: Ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο η Ομογένεια» Το διαρκές, έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης...
23 Φεβρουαρίου 2024
Ειδοποίηση για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία εξέδωσε το Γενικό Προξενεί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
28 Φεβρουαρίου 2024
Μια παράξενη ιστορία σημειώθηκε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...