ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την καταλληλότητα της νέας πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα

maria-zakharova

Η Ρωσία αμφισβήτησε σήμερα την καταλληλότητα της Λιν Τρέισι η οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως επόμενη πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα σε ένα σκληροπυρηνικό κέντρο σκέψης.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα πως σχόλια της Τρέισι στα ΜΜΕ και σε μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ δείχνουν πως θεωρεί ότι πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας είναι ο δρόμος μπροστά για τις διμερείς σχέσεις. Είπε πως η Τρέισι είχε επισημάνει επίσης την ανάγκη για επαφές με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

"Θέλει οπωσδήποτε να έρθει σε μας; Όχι σε κάποιο φιλοπόλεμο κέντρο ερευνών;" είπε η Ζαχάροβα.

Ένας πρεσβευτής πρέπει να επιδεικνύει ετοιμότητα να εργαστεί εποικοδομητικά προκειμένου να αποφευχθεί μια "ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με τη χώρα μας", είπε.

Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει ότι δέχεται την Τρέισι, που ήταν πρεσβευτής στην Αρμενία το 2019, ώστε η τελευταία να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η Τρέισι δήλωσε προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα πως ο "αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας" που εξαπέλυσε η Ρωσία θρυμμάτισε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πως η Ουάσινγκτον επιβάλλει οικονομικά κόστη χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα ως απάντηση.

Είπε πως θα εργαστεί προκειμένου να παραμείνουν στο προσκήνιο αντιπολιτευόμενοι όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, και να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης πως τα σχέδια των ΗΠΑ να παράσχουν συστήματα πυραύλων Patriot στην Ουκρανία αποτελούν "πρόκληση" και μια περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής ανάμιξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η Μόσχα συνιστά στην Ουάσινγκτον να "βγάλει τα σωστά συμπεράσματα" από τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που προμηθεύουν οι ΗΠΑ θα αποτελούσε νόμιμο στόχο για τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι το Βατικανό ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου τον περασμένο μήνα που είπε πως οι Ρώσοι στρατιώτες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες είναι "οι πιο βάναυσοι" μαχητές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως η Ρωσία θεωρεί τώρα το θέμα λήξαν και ελπίζει για έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Μόσχα και στο Βατικανό.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...