Μέσα από μια εικονική τελετή, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς, Meliza Haradinaj-Stublla, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Gabriel Ashkenazi, υπέγραψαν το έγγραφο που αναφέρει ότι οι δύο χώρες συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, για να αυξήσουν τη συνεργασία στην πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, την τεχνογνωσία τον πολιτισμό και άλλους τομείς.

Η Haradinaj-Stublla, στην ομιλία του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και την πρώην κυβέρνηση Trump για τη δυνατότητα αυτής της διπλωματικής σχέσης με το Ισραήλ.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρέσβη Philip Kosnett και τα Υπουργεία Εξωτερικών και όλους όσους βοήθησαν στη συμφωνία, λέγοντας ότι το Ισραήλ γίνεται το 117ο κράτος που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η Haradinaj-Stublla κάλεσε και άλλα κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να το αναγνωρίσουν. Προσκάλεσε επίσης ισραηλινές εταιρείες να επενδύσουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ashkenazi χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ιστορική, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα γράφουμε ιστορία, σήμερα ομαλοποιούμε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κοσσυφοπεδίου, μια στιγμή που πολλοί περίμεναν. Σήμερα είναι η ευκαιρία μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον λαό του Κοσσυφοπεδίου. Αυτή η συμφωνία είναι μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον», είπε.

Το έγγραφο υπογράφηκε σε τέσσερα αντίγραφα, στα Αλβανικά, Αγγλικά, Εβραϊκά και Σερβικά.

Τα δύο υπουργεία υπέγραψαν επίσης ένα μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις και ένα μνημόνιο για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Matthew Palmer, παρευρέθηκε επίσης στην τελετή.

Έντονη Αντίδραση της Τουρκίας

Έντονα αντέδρασε η Τουρκία κατά του Κοσόβου μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το άνοιγμα της πρεσβείας της βαλκανικής χώρας στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε : Η εν λόγω δέσμευση του Κοσόβου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ειδικά των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκαν σχετικά με αυτό το ζήτημα. H ενέργεια της Πρίστινα δεν θα εξυπηρετήσει τον παλαιστινιακό σκοπό και θα βλάψει το όραμα για τη λύση με δύο κράτη.

T ο Κόσοβο γίνεται η τρίτη χώρα στον κόσμο που ανοίγει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γουατεμάλα.