ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τι γυρεύει ο Έντι Ράμα στην Αθήνα; Η «αχρείαστη» επιλογή και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι το θέμα Μπελέρη μένει ανοικτό

Τι γυρεύει ο Έντι Ράμα στην Αθήνα; Η «αχρείαστη» επιλογή και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι το θέμα Μπελέρη μένει ανοικτό

Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμα επιλέγει να επισκεφθεί την Αθήνα για μια κομματική φιέστα που οργανώνουν οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος και οι «φίλοι Ραμα» που ζουν στην Ελλάδα «Είναι δικαίωμα του ,…μια αχρείαστη επιλογή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα τονίζοντας ότι «έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις» και σε ότι αφορά την συγκέντρωση του Ε.Ράμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».



Ο Αλβανός πρωθυπουργός επέλεξε η Αθήνα να είναι ο πρώτος προορισμός του σε μια σειρά παρόμοιων κομματικών εκδηλώσεων και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαμένουν Αλβανοί μετανάστες , σε μια καμπάνια αναδιοργάνωσης του κόμματος του ενόψει των εκλογών του 2025 και τόνωσης του προσωπικου προφίλ του.



Η επίκεψη αυτή γίνεται στην στιγμή που η κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με αφορμή την σύλληψη του εκλεγμένου μειονοτικού Δημάρχου Χειμάρρας δεν έχει ξεπερασθεί και ο Φ.Μπελέρης παραμένει ακόμη στην φυλακή ,ενώ ο Ε.Ράμα μεθοδεύει αμέσως μετά την οριστικοποίηση της ποινής που επιβλήθηκε στον Μπελέρη , την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας ώστε να παραδοθεί η διοίκηση της πόλης σε έμπιστο «δήμαρχο».



Η γνωστοποίηση των σχεδίων του Ε.Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα έγινε στο ελληνικό ΥΠΕΞ εδώ και μερικές εβδομάδες και ακολούθησε μάλιστα και επίσκεψη του στενού συνεργάτη του και ανθρώπου για ολες τις «δουλειές» Εντι Φουγκα στην Αθήνα για τις αναγκαίες συνεννοήσεις.

Ο κ.Ράμα ήθελε να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή φιέστα σε μεγάλο χώρο στην Αθήνα , και έχει ηδη υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός Αλβανών μεταναστών αλλά και Βορειοηπειρωτών που υποστηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα , στέλνοντας ετσι και ένα ακόμη μήνυμα στην Αθήνα. Ότι μειονότητα δεν είναι μόνο η Χειμάρρα και ο Μπελέρης … Και κυρίως επιδιώκει η εκδήλωση αυτή να μετατραπεί σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα οσα έγιναν στην Χειμάρρα…



Το γεγονός βεβαίως ότι η συγκέντρωση των οπαδών του Ε.Ράμα στην Αθήνα προγραμματίζεται λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές ,θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση παρέμβαση στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών και Βορειοηπειρωτών έχουν εκλογικά δικαιώματα στην χώρα μας και ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.



Η Αθήνα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος «απαγόρευσης» μιας τέτοιας πολιτικής δραστηριότητας αν και σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε ..διακριτικά θέμα μετάθεσης της για μετά τις Ευρωεκλογές ,κατι που δεν δέχθηκε η Αλβανική πλευρά..



Από την στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως η αλβανική πλευρά ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει έναν μεγάλο χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Γαλάτσι, Σπόρτινγκ , Πανελλήνιος υπαίθριος χώρος ΣΕΦ, χώροι στην Γλυφάδα… Τελικά είτε λόγω αρνήσεων που εισέπραξαν είτε λόγω πρακτικών λόγων , ειχε βρεθεί ως λύση ενας χώρος στο ΣΕΦ με χωρητικότητα όμως μερικών εκατοντάδων ατόμων. Ετσι ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή η αλβανική πλευρά αναζητεί έναν μεγάλο χώρο ώστε να φιλοξενηθεί η εκδήλωση για την οποία έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση σε ολη την Ελλάδα.


Η επιλογή της Αθήνας να αποδεχθεί την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και μάλιστα πριν τις Ευρωεκλογές είναι υψηλού ρίσκου και δίνει σαφώς λάθος μηνύματα. Ο Ε.Ράμα ο οποίος αναμένεται να εμφανισθεί με συμφιλιωτικά μηνύματα απλώς θα επιχειρήσει να κλείσει την μείζονα κρίση που προκάλεσε το πραξικόπημα στο Δήμο Χειμάρρας με την σύλληψη και ουσιαστικά εκπαραθύρωση του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Φ.Μπελέρη. Ο ίδιος θα εκμεταλλευθεί αυτή την «συμφιλιωτική» εμφάνιση στην Αθήνα και προς την Ευρώπη ακυρώνοντας ετσι την ελληνική στάση η οποία έχει αναδείξει σε μείζον θέμα τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και την αποκατάσταση της νομιμότητας στον Δήμο Χειμάρρας ως προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας . Και φυσικά ακόμη και χωρίς να πει λέξη για την υπόθεση Μπελέρη θα φέρει σε δύσκολη θέση την ίδια την κυβέρνηση η οποία επέλεξε να συμπεριλάβει τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.


Με την παρουσία του στην Αθήνα ο Ε.Ράμα θα θελήσει να προβάλει την εικόνα της κανονικότητας στις σχέσεις των δυο χωρών, αφήνοντας εκτεθειμένη την Αθήνα που για έναν χρόνο έχει αναδείξει σε μείζον θέμα την υπόθεση Μπελέρη που την οδήγησε μάλιστα σε μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας. Και ουσιαστικά θα στείλει και στο εσωτερικό της χώρας του το μήνυμα ότι είναι ικανός να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την Ελλάδα και τις όποιες αντιδράσεις προκαλούν οι επιλογές οτυ. Και φυσικά και προς την ελληνικη μειονότητα θα δώσει το μήνυμα ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από την Ελλάδα …

Υπάρχει ο αντίλογος όσων (και εντός της κυβέρνησης) ,από την πρώτη στιγμή δεν πίστεψαν στην υπόθεση Μπελέρη θεωρώντας ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να αποδεχθεί τους εκβιασμούς Ράμα και να υπάρξει άλλος «κοινής αποδοχής» υποψήφιος Δήμαρχος στην Χειμάρρα. Και ότι θα έπρεπε και μετά την σύλληψη του Φ.Μπελέρη να υπάρξουν κινήσεις κατευνασμού, και διακριτικά να γίνει αποδεκτή η έκπτωση Μπελέρη και «διορισμός» αλλου Δημάρχου από την μειονότητα που θα είναι όμως επιλογή του Αλβανού πρωθυπουργού… Προσεγγίσεις οι οποίες κάθε άλλο αποδέχονται όμως τον σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων του Κράτους Δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων αλλά και των καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Εξάλλου η …φερεγγυότητα του Ε.Ράμα έχει αποδεχθεί και από την συνεχή για 4 χρόνια παρελκυστική τακτική του Αλβανού πρωθυπουργού στην υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε το 2020 κατά την επίσκεψη του Ν.Δένδια στα Τίρανα για σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή της διαφοράς για οριοθέτηση ΑΟΖ ,στο Δικαστήριο της Χάγης.

Η βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι σημαντική ειδικά σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον στα Δυτικά Βαλκάνια . Όμως δεν μπορεί να γίνεται με τους όρους και τα τετελεσμένα που επιβάλει ο Ε.Ράμα.


Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πάντως έστειλε το μήνυμα ότι «έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της κράτησης Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές» και συνεπώς δεν έχει κλείσει όπως ίσως πιστεύει ο Αλβανός πρωθυπουργός .. Και τελικά ίσως αποδειχθεί ότι η φιέστα του Ε.Ραμα στην Αθήνα ,δεν ηταν καθόλου καλή ιδέα..

Νίκος Μελέτης / 




Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...