ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής: 123 άτομα περιλαμβάνει η δικογραφία – 680.000 ευρώ το όφελος για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής: 123 άτομα περιλαμβάνει η δικογραφία – 680.000 ευρώ το όφελος για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την είσοδο και έξοδο αλλοδαπών στη χώρα και προέβαινε στην ψευδή βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων

Συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί, υπηρετούντες σε Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, μεταξύ των οποίων και 2 έτεροι αστυνομικοί.

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου – εξόδου αλλοδαπών με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 463.000 ευρώ, κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που διευκόλυνε την είσοδο - έξοδο προς και από την χώρα αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων είτε με το μέτρο απαγόρευσης εισόδου – εξόδου και παράλληλα προέβαινε στην ψευδή βεβαίωση επί των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, χθες Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, κατά την οποία συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί, υπηρετούντες σε Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο έτεροι αστυνομικοί, για λοιπά αδικήματα.

Σε σωματικές έρευνες, έρευνες σε κατοικίες και σε χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-463.000 ευρώ, 380 δολάρια Αυστραλίας, 19 δολάρια ΗΠΑ, 20 δηνάρια Σκοπίων και 8.540 λέκ Αλβανίας,

-511 πακέτα τσιγάρων και 17 πακέτα καπνού, άνευ ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης,

-ιδιόχειρες σημειώσεις,

-2 διαβατήρια επί των οποίων είχε βεβαιωθεί ψευδώς η είσοδος/έξοδος προς και από την ελληνική επικράτεια και

-κυνηγετικό όπλο και 122 φυσίγγια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους και είχαν την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης (modus operandi):

Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων, έτσι ώστε να μην συμπληρώνονται οι (90) ημέρες νόμιμης παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια.

Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είχαν ήδη υπερβεί την μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής τους στη Χώρα, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε εκτέλεση αποφάσεων διοικητικής απέλασης-επιστροφής.

Διευκόλυνση εισόδου ή και εξόδου προς και από τη χώρα, αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων ή με εν ισχύ μέτρο απαγόρευσης εξόδου - εισόδου από τη Χώρα, μέσω της μη πραγματοποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να προστατεύσουν την έκνομη δράση τους, εφάρμοζαν μέτρα αντιπαρακολούθησης και συγκεκριμένα:

Η τέλεση της ψευδούς βεβαίωσης διαβατηρίων από τους αστυνομικούς - μέλη της οργάνωσης λάμβανε χώρα κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα μέλη χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας.

Χρήση συνθηματικής και κωδικοποιημένης ορολογίας καθώς τα διαβατήρια αποκαλούνταν «κόκκινα» ή «κεράσια», «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ η καταβολή αθεμίτου οικονομικού ωφελήματος «καφές».

Όπως διαπιστώθηκε τα μέλη της οργάνωσης ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον (77) περιπτώσεις ψευδούς βεβαίωσης επί ταξιδιωτικών εγγράφων και σε τουλάχιστον δέκα (10) περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου - εισόδου πολιτών από και προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα που κυμαίνονταν από (350) έως (700) ευρώ.

Από το σύνολο της έρευνας φέρεται η εγκληματική οργάνωση να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου – εξόδου αλλοδαπών με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς – μέλη της οργάνωσης να λαμβάνουν μηνιαίως χρηματικά ποσά 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματική οργάνωσης, δωροληψίας υπαλλήλου, δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος και των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, του Κώδικα Μετανάστευσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και των όπλων.

Σημειώνεται ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση σχετίζονται και με υπόθεση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
25 Ιουλίου 2023
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να παράσχουν άδεια προκειμ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...