ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τα Σκόπια απέρριψαν την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία

Τα Σκόπια απέρριψαν την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία

Η Βόρεια Μακεδονία απέρριψε την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της χώρας αυτής και της Βουλγαρίας.

«Η πρόταση, σε αυτή τη μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση αυτή της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ να κάνει λόγο για «βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και για «την πιο δίκαια πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα». Παρόμοια θέση εξέφρασε σήμερα και ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.

Με την απόρριψη της πρότασης αυτής της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μάλλον απεμπολεί κάθε ελπίδα να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας "συμπαρασύρει" και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...