Τη διοργάνωση ενός υγειονομικού οδοιπορικού από κινητές μονάδες Υγείας, σε περιοχές της Β. Ηπείρου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ομογενών Βορειοηπειρωτών, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στον πρόεδρο Β. Κάγιο και μέλη της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Μειονότητας - ΟΜΟΝΟΙΑ, από την Αλβανία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο κ. Πατούλης και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχε και η Μ. Γιώτη, στέλεχος του πιλοτικού προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας.

Κατά τη συζήτηση έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τη συνταξιοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και με την έλλειψη εκπαιδευτικών και υγειονομικών υποδομών. Παράλληλα διερευνήθηκε η δυνατότητα δρομολόγησης κοινών δράσεων, με στόχο να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των ομογενών Βορειοηπειρωτών.

Τα μέλη του προεδρείου της ΔΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ, ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για τη διαχρονική στήριξη στην υπεράσπιση των δικαίων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και υπογράμμισαν ότι προσδοκούν στη συμβολή του για την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της μειονότητας παραμένει ενεργό και δεσμεύτηκε ότι θα τους παρέχει στήριξη για την επίλυσή τους. «Πιστεύουμε στο δίκαιο και στις συνθέσεις. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ελληνική εθνική μειονότητα και θα τους στηρίξουμε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής με πράξεις και όχι με λόγια», ανέφερε.

«Έχουμε χτίσει μία καλή αμφίδρομη σχέση και αυτή θα την ενισχύσουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Οι Βορειοηπειρώτες είναι δύο φορές Έλληνες. Πρόκειται για ανθρώπους με υψηλό εθνικό φρόνημα, μεγάλη αγάπη για τα ελληνικά χώματα και ακόρεστη διάθεση προσφοράς στην πατρίδα. Η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοικτή για εσάς. Θα είμαστε δίπλα σας και θα σας στηρίξουμε στην προσπάθεια που κάνετε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σας».