Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας με τους ομολόγους του Προέδρους των Κοινοβουλίων της Αρμενίας κ. Alen Simonyan, της Αλβανίας κυρία Lindita Nikolla και της Γεωργίας κ. Kakha Kuchava, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο.

Κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με πρωταρχικό στόχο την άμεση και αποφασιστική προστασία του περιβάλλοντος «σαν μια άσκηση στοιχειώδους επιβίωσης και του πλανήτη και των λαών μας».


Υποδεχόμενος την Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τασούλας τόνισε πως «τις δύο χώρες σήμερα τις ενώνουν η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με ιστορικές ρίζες, και ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών που έπλασαν τον μύθο της σύγχρονης ζωής τους στη χώρα μας. Η φροντίδα γι' αυτές τις δύο πληθυσμιακές κατηγορίες είναι ένα στοιχείο που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις».

Η κυρία Nikolla, στην αντιφώνησή της, εξέφρασε τις ευχαριστίες της «για τη συνεργασία των δύο χωρών, ως δύο στρατηγικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τη στήριξη από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας». Επισήμανε ότι «η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι γέφυρες συνεργασίας, για την καλύτερη ποιότητα της ζωής των οποίων δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε». Ευχαρίστησε δε τη χώρα μας για τη βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2019, αλλά και για την αποστολή εμβολίων προς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.