ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σχοινάς: Η ώρα της αλήθειας για τα δυτικά Βαλκάνια στη Σύνοδο των Τιράνων

Ff59QTqWIAI_prf

«Αυτή είναι η ώρα της αλήθειας» για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για την επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκνίων, στα Τίρανα, στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Σε συζήτηση με το διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σύνοδο που θα φιλοξενήσει στις 6 Δεκεμβρίου η αλβανική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο τεστ θα είναι να παραστούν σ' αυτήν όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει επίσης «να καθαρίσει ο ορίζοντας» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πιο ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει η ΕΕ σε αυτή τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν τα πράγματα πάνε στραβά στη Βοσνία, αυτό δεν θα είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών αλλά και της Ευρώπης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θέλουν να είναι μ' εμάς και κατά έναν τρόπο είναι ήδη μαζί μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως υπάρχει μια ασυμμετρία κι αυτή αφορά στο γεγονός ότι ο επίσημος μηχανισμός διεύρυνσης δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να συμπεριλάβει αποτελεσματικά τη σύγκλιση που παρουσιάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή, τόνισε, είναι μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Στην ερώτηση για τα λάθη που έχουν γίνει από την ΕΕ στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «ο όρος "εμείς" στην Ευρώπη είναι λίγο άδικος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αφήσει ποτέ κανέναν πίσω στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε πως κάποιες πρωτεύουσες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους φόβους και τις αγωνίες της κοινωνίας τους και υπογράμμισε πως αν μια χώρα ανταποκρίθηκε σε όλα αυτά που της ζητήθηκαν από την ΕΕ και αναγκάστηκε να μπει ξανά στη διαδικασία να ανταποκριθεί σε νέα προαπαιτούμενα ήταν η Βόρεια Μακεδονία.

«Υπήρξαν λάθη που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως παιδαγωγικό μάθημα για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναλύοντας τον τρόπο που έδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «η Ουκρανία μας ανάγκασε να δούμε τα πράγματα καθαρά και να λάβουμε πρωτοφανείς αποφάσεις».

Παρατήρησε δε, ότι οι εξελίξεις έφεραν μια άνευ προηγουμένου συνοχή στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά το Ευρωκοινοβούλιο και τους άλλους θεσμούς όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και αναφέρθηκε στη μακροοικονομιή βοήθεια ύψους 90 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι οι Ουκρανοί είναι ακόμη σε θέση να μάχονται οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΕ τους στήριξε με τη βοήθεια αυτή να έχουν ένα κράτος σε λειτουργία.

Για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι «θα είναι εντάξει από όλες τις πλευρές» και προέτρεψε «να επεκτείνουμε ό,τι κάνουμε για την ενεργειακή συνεργασία στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

H διάσκεψη, που αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και επικοινωνίας των πρωταγωνιστών των πολιτικών, θεσμικών και διπλωματικών εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πραγματοποείται στο Egmont Palace και διοργανώνεται σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Το συνέδριο των Βρυξελλών είναι η επόμενη κίνηση του Φόρουμ να βρεθεί στα κέντρα αποφάσεων, μετά την επιτυχημένη ετήσια παρουσία του στην Ουάσιγκτον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

31 Μαρτίου 2023
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...