ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σχοινάς: Η ώρα της αλήθειας για τα δυτικά Βαλκάνια στη Σύνοδο των Τιράνων

Ff59QTqWIAI_prf

«Αυτή είναι η ώρα της αλήθειας» για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για την επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκνίων, στα Τίρανα, στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Σε συζήτηση με το διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σύνοδο που θα φιλοξενήσει στις 6 Δεκεμβρίου η αλβανική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο τεστ θα είναι να παραστούν σ' αυτήν όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει επίσης «να καθαρίσει ο ορίζοντας» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πιο ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει η ΕΕ σε αυτή τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν τα πράγματα πάνε στραβά στη Βοσνία, αυτό δεν θα είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών αλλά και της Ευρώπης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θέλουν να είναι μ' εμάς και κατά έναν τρόπο είναι ήδη μαζί μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως υπάρχει μια ασυμμετρία κι αυτή αφορά στο γεγονός ότι ο επίσημος μηχανισμός διεύρυνσης δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να συμπεριλάβει αποτελεσματικά τη σύγκλιση που παρουσιάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή, τόνισε, είναι μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Στην ερώτηση για τα λάθη που έχουν γίνει από την ΕΕ στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «ο όρος "εμείς" στην Ευρώπη είναι λίγο άδικος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αφήσει ποτέ κανέναν πίσω στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε πως κάποιες πρωτεύουσες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους φόβους και τις αγωνίες της κοινωνίας τους και υπογράμμισε πως αν μια χώρα ανταποκρίθηκε σε όλα αυτά που της ζητήθηκαν από την ΕΕ και αναγκάστηκε να μπει ξανά στη διαδικασία να ανταποκριθεί σε νέα προαπαιτούμενα ήταν η Βόρεια Μακεδονία.

«Υπήρξαν λάθη που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως παιδαγωγικό μάθημα για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναλύοντας τον τρόπο που έδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «η Ουκρανία μας ανάγκασε να δούμε τα πράγματα καθαρά και να λάβουμε πρωτοφανείς αποφάσεις».

Παρατήρησε δε, ότι οι εξελίξεις έφεραν μια άνευ προηγουμένου συνοχή στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά το Ευρωκοινοβούλιο και τους άλλους θεσμούς όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και αναφέρθηκε στη μακροοικονομιή βοήθεια ύψους 90 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι οι Ουκρανοί είναι ακόμη σε θέση να μάχονται οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΕ τους στήριξε με τη βοήθεια αυτή να έχουν ένα κράτος σε λειτουργία.

Για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι «θα είναι εντάξει από όλες τις πλευρές» και προέτρεψε «να επεκτείνουμε ό,τι κάνουμε για την ενεργειακή συνεργασία στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

H διάσκεψη, που αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και επικοινωνίας των πρωταγωνιστών των πολιτικών, θεσμικών και διπλωματικών εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πραγματοποείται στο Egmont Palace και διοργανώνεται σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Το συνέδριο των Βρυξελλών είναι η επόμενη κίνηση του Φόρουμ να βρεθεί στα κέντρα αποφάσεων, μετά την επιτυχημένη ετήσια παρουσία του στην Ουάσιγκτον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...