ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σκόπια: Ο πρόεδρος Πεντάροφσκι προτείνει παράταση για την αντικατάσταση ταυτοτήτων με τη νέα ονομασία της χώρας

Σκόπια: Ο πρόεδρος Πεντάροφσκι προτείνει παράταση για την αντικατάσταση ταυτοτήτων με τη νέα ονομασία της χώρας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, προτείνει προς την κυβέρνηση της χώρας να παραταθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Φεβρουάριο, η προθεσμία για την αντικατάσταση των προσωπικών εγγράφων των πολιτών, καθώς αρκετοί δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αντικαταστήσουν τα έγγραφά τους ώστε σε αυτά να αναγράφεται η νέα ονομασία του κράτους, -Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας-, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και βάσει της Συμφωνίας, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αλλάξουν τα προσωπικά τους έγγραφα, όπως ταυτότητες, διαβατήρια, άδεια οδήγησης, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές της χώρας, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών αδυνατούν να ανταποκριθούν στα μαζικά αιτήματα των πολιτών για αντικατάσταση των εγγράφων τους. Πολλοί πολίτες της χώρας περιμένουν ακόμη και μέρες στις ουρές που σχηματίζονται όλους τους τελευταίους μήνες μπροστά στα αστυνομικά τμήματα των Σκοπίων για να αλλάξουν τα προσωπικά τους έγγραφα, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ανέφερε ότι αυτό που γίνεται είναι προσβλητικό για τους ίδιους τους πολίτες και προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος, πρότεινε προς την κυβέρνηση της χώρας την παράταση της προθεσμίας γι΄ αυτήν την διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν δύο νόμοι για την παράταση της προθεσμίας αντικατάστασης των προσωπικών εγγράφων των πολιτών της χώρας. Στους υφιστάμενους νόμους αναφέρεται ότι τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών της χώρας πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

«Πρότεινα σε τουλάχιστον δύο υπουργούς της κυβέρνησης να υπάρξει μία γρήγορη παρέμβαση σε δύο νόμους - τον νόμο για τα δελτία ταυτότητας και τον νόμο για τα ταξιδιωτικά έγγραφα, και αν χρειαστεί και τον νόμο για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.Ξέρουμε όλοι ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε ένα απόγευμα. Να τροποποιήσουμε αυτούς τους δύο νόμους ώστε να υπάρξει επέκταση της προθεσμίας για τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αντί για τον Φεβρουάριο. Παράλληλα θα ενημερώσουμε εκ των προτέρων τους Έλληνες ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση του προέδρου της χώρας για την παράταση της προθεσμίας αντικατάστασης των προσωπικών εγγράφων.

«Θα συμβουλευτώ τους δύο υπουργούς με τους οποίους μίλησε ο πρόεδρος. Θεωρώ καλές όλες τις προτάσεις που είναι προσανατολισμένες στη λύση. Πιστεύω ακόμη ότι ο πρόεδρος μπορεί και να συνομιλήσει με την ομόλογό του της Ελλάδας για το θέμα αυτό. Θα συζητήσουμε τις επιλογές που έχουμε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, όσοι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν αντικαταστήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, δεν θα μπορούν από τις 12 Φεβρουαρίου να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς τα παλαιότερα διαβατήρια (στα οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Μακεδονίας») δεν θα γίνονται δεκτά από καμία χώρα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...