ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σερβία: Δικαστήριο διέταξε την παράταση της κράτησης τριών αστυνομικών από το Κόσοβο

Σερβία: Δικαστήριο διέταξε την παράταση της κράτησης τριών αστυνομικών από το Κόσοβο

Σερβικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την παράταση της κράτησης και τη διεξαγωγή έρευνας για τρεις αστυνομικούς από το Κόσοβο που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα σε μεθοριακή περιοχή υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Το Κόσοβο λέει πως οι τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν εντός του εδάφους του από Σέρβους αστυνομικούς που διέσχισαν τα σύνορα. Το Βελιγράδι λέει πως συνελήφθησαν εντός της Σερβίας.

Το γραφείο του δημόσιου κατήγορου στην πόλη Κράλιεβο της νοτιοδυτικής Σερβίας ανέφερε πως απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των τριών αστυνομικών για παράνομη παραγωγή, κατοχή, μεταφορά και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών ουσιών.

"Ο δικαστής για τις προκαταρκτικές διαδικασίες του δικαστηρίου του Κράλιεβο διέταξε την κράτηση και των τριών υπόπτων", ανέφερε σε μια δήλωση το γραφείο του δημόσιου κατήγοροι.

Απεσταλμένος των ΗΠΑ κάλεσε τη Σερβία να αφήσει ελεύθερους τους τρεις αστυνομικούς, λέγοντας ότι δεν διέσχισαν από πρόθεση τα σύνορα και πως τα "πιθανά σενάρια" είναι πως είτε απήχθησαν μέσα από το Κόσοβο είτε "διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα".

Οι τρεις άνδρες "δεν είχαν την πρόθεση να βρεθούν στη Σερβία και θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι", δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτή "η κλιμάκωση πάνω σε προηγούμενη κλιμάκωση" "δημιουργεί πραγματικά ορισμένες πολύ δύσκολες καταστάσεις για την περιοχή, όχι μόνο για τη Σερβία και το Κόσοβο", είπε ο Εσκομπάρ.

Η κράτηση των αστυνομικών είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά περιστατικών που οδήγησαν σε αναταραχή στην περιοχή και προκάλεσαν ανησυχίες για επανάληψη της βίας ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι έχει ζητήσει την απελευθέρωση των τριών αστυνομικών, λέγοντας πως οι συλλήψεις τους συνιστούν επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Σερβίας. Το Κόσοβο έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του όλων των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε τον Κούρτι ότι υποκινεί τη σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κάλεσαν το Κόσοβο και τη Σερβία να μειώσουν τις εντάσεις και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των αστυνομικών, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τον Κούρτι και τον Βούτσιτς σε συνομιλίες για την κρίση την ερχόμενη εβδομάδα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...