ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ψήφος αποδήμων: Στέλνουν τους Βορειοηπειρώτες να ψηφίσουν στην Βουλγαρία αντί στην Ελλάδα

Δεν σταματά να μας διασκεδάζει, όσο ξεδιπλώνεται το μεγαλόπνοο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.

Μετά τον γολγοθά της διαδικασίας για την αίτηση, προέκυψε ένα νέο ευτράπελο που ακυρώνει πλήρως στην πράξη την διαδικασία τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους με διαμονή στην Αλβανία (αλλά και άλλες χώρες του κόσμου όπως προέκυψε μετά από έρευνά μας). Συμπατριώτες μας ολοκλήρωσαν την αίτησή τους για να μπορέσουν να ψηφίσουν στο προξενείο του Αργυροκάστρου ή των Τιράνων, και έλαβαν αρχικά ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων και συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που αιτήθηκαν.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, συγκεκριμένα την μεγάλη Πέμπτη, έλαβαν νέα ενημέρωση ότι δεν θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο Αργυρόκαστρο και τα Τίρανα οπότε αυτόματα το σύστημα τους κατένειμε στο προξενείο της Σόφιας στην Βουλγαρία. Κάποιος φωστήρας σκέφτηκε ότι ο κάτοικος της Δρόπολης που το χωριό του απέχει μισή ώρα από το εκλογικό κέντρο του Δελβινακίου π.χ. ή της Χιμάρας που απέχει δύο ώρες από την Σαγιάδα, είναι προτιμότερο να πάει να ψηφίσει στην Σόφια της Βουλγαρίας κάνοντας οδικό ταξίδι 9 ωρών για να διανύσει 700 χλμ, έχοντας εντωμεταξύ προσπεράσει δεκάδες εκλογικά κέντρα εντός της ελληνικής επικράτειας, ως υποχρεωτικό μέρος της διαδρομής.

Στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και ολόκληρη την αλβανική επικράτεια ζουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε διάφορες περιφέρεις της Ελλάδας. Όσοι από αυτούς συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, ασκούν το δικαίωμά τους ως ετεροδημότες ουσιαστικά, μεταβαίνοντας κάθε φορά στα εκλογικά κέντρα που είναι εγγεγραμμένοι, επωμιζόμενοι ένα σημαντικό και για πολλούς δυσβάσταχτο κόστος. Ολοκληρώνοντας την δαιδαλώδη διαδικασία που θα τους έδινε την δυνατότητα να ψηφίσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, βρέθηκαν ουσιαστικά εκτός εκλογικού καταλόγου αφού προφανώς κανείς δεν θα μπορούσε να μεταβεί στην Σόφια για να ψηφίσει. Έχασαν έτσι την δυνατότητα που είχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Αθήνα, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού είναι εγγεγραμμένοι. Προφανώς πέραν του γελοίου του θέματος, τίθεται στο σημείο αυτό, θέμα νομιμότητας της όλης διαδικασίας από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν και υπήρξε ενημέρωση περί δυνατότητας αίτησης ακύρωσης, δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους ενδιαφερόμενους την έλαβαν εγκαίρως και μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν καθώς η όλη διαδικασία δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα.

Αυτό που μας παρηγόρησε και δεν αισθανόμαστε πλέον τόσο εξοργισμένοι με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, είναι το αντίστοιχο πρόβλημα των Ελλήνων του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, οι οποίοι βάση του ιδίου συστήματος θα πρέπει να μεταβούν να ψηφίσουν στην πόλη Χιούστον των ΗΠΑ, με τις δυο πόλεις να απέχουν μεταξύ τους μόλις 8141 χλμ.

Πηγή: himara.gr 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...