Κατά τους πρώτους μήνες του 2021, η συνοριακή αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επαναπροώθησε 1530 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πίσω στην Αλβανία, αφού πέρασαν παράνομα τα σύνορα, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν και συνέχισαν την πορεία τους προς την Ευρώπη απαρατήρητοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX, της συνοριοφυλακής της ΕΕ, κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, εντοπίστηκαν 48.500 παράνομες διελεύσεις συνόρων μέσω της λεγόμενης "διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων". Τον Οκτώβριο, εντοπίστηκαν περισσότερες από 9.000, αύξηση 140% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, το 40% των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ προήλθαν μέσω των Δυτικών Βαλκανίων τον ίδιο μήνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αλβανία έχει καταστεί βασικός διάδρομος διέλευσης για τους μετανάστες και τους διακινητές ανθρώπων με φιλοδοξίες για την ΕΕ. Συντονισμένα δίκτυα Μαροκινών, Κούρδων και Αλβανών εγκληματιών έχουν μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από τα σύνορα με την Ελλάδα και μερικές φορές τη Βόρεια Μακεδονία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο.

Από εκεί, το ταξίδι συνεχίζεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσπαθούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να περάσουν κρυφά τα σύνορα για να εργαστούν και να ζήσουν παράνομα.