Με μια εγκάρδια όσο και εποικοδομητική συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Mirela Kumbaro, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο Αργυρόκαστρο και την ευρύτερη περιοχή, στις 27 και 28 Απριλίου, με την ευκαιρία των εγκαινίων εμπορικής έκθεσης που συνδιοργανώνουν, για πρώτη φορά, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων στο πλαίσιο της διδυμοποίησής τους. Το παρών στα εγκαίνια της Έκθεσης έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Artemis Malo καθώς και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επισφραγίζει το θετικό κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς και την κοινή βούληση των δύο πλευρών - τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικού κόσμου - να ενισχύσουν και να διευρύνουν την οικονομική συνεργασία σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας, μεταφορών.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ για τα εγκαίνια αυτής της σημαντικής, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας, πρώτης Αλβανοελληνικής εμπορικής έκθεσης και ευελπιστώ η πρωτοβουλία αυτή να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός. Από την πλευρά της, η Υπουργός κα Kumbaro υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στο Αργυρόκαστρο, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης είχε συνάντηση εργασίας, στο Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου, με 11 ομογενείς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις 4 εξ αυτών των επιχειρήσεων, από το χώρο των τροφίμων και ποτών. Ο κ. Υφυπουργός συζήτησε με τους επιχειρηματίες ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και μετέφερε τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να στηρίξει με κάθε τρόπο τη δραστηριότητά τους και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της. Σχολίασε, δε, ότι και μόνο η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων – και μάλιστα κερδοφόρων -σε μια περιοχή με πληθυσμό 23.000 περίπου κατοίκων, όπως το Αργυρόκαστρο, είναι αξιοσημείωτη αλλά και ενδεικτική τόσο του ενδιαφέροντος των ομογενών επιχειρηματιών για τον τόπο καταγωγής τους, όσο και του σημαντικού ρόλου τους στην οικονομία της Αλβανίας συνολικά.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο κ. Φραγκογιάννης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στους Δήμους Δρόπολης και Πωγωνίου κατά κύριο λόγο, όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φυσική ομορφιά της περιοχής και κατέγραψε τις ανησυχίες των συνομιλητών του για την κακή κατάσταση των υποδομών, κυρίως του οδικού δικτύου. Ο κ. Φραγκογιάννης δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε Ελλάδα και Αλβανία, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων ότι έχει ήδη εξασφαλίσει δωρεέςποσοτήτων δομικών υλικών- τσιμέντου και σιδήρου – καθώς κι ένα κονδύλιο ύψους 150.000 ευρώ από τα προγράμματα Αναπτυξιακής Βοήθειας του Υπουργείου Εξωτερικών για έργα υποδομών στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε, επίσης, με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης, καθώς και με εκπρόσωπο του Αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών. Οι σχετικές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, τουριστικής αλλά και γενικότερα οικονομικής, με τους Αλβανούς αξιωματούχους να εξαίρουν το ρόλο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, χαρακτηρίζοντάς την 'οργανικό μέρος' της Αλβανίας και 'γέφυρα φιλίας' μεταξύ των δύο χωρών.

Στις συναντήσεις του κ. Φραγκογιάννη στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Αργυρόκαστρο, οι συνομιλητές του κ. Υφυπουργού στο σύνολό τους αναφέρθηκαν στην ενεργό και ουσιαστική παρουσία των επιτόπιων διπλωματικών Αργών, της Πρεσβείας Τιράνων υπό την Πρέσβη κα Σοφία Φιλιππίδου και του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου υπό τον Γενικό Πρόξενο κ. Δημήτρη Σαχαρίδη.