DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου από τους Βορειοηπειρώτες

Μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε  η 28η Οκτωβρίου από τους Βορειοηπειρώτες

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και στον βορειοηπειρωτικό χώρο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η 28η Οκτωβρίου, η μέρα της Εθνικής μας Εορτής, γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς.

Οι εορταστικές δραστηριότητες άρχισαν από το σχολείο Όμηρος της Χιμάρας, για να συνεχίσουν στα εννιάχρονα και μεσαία σχολεία της Φοινίκης, Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου,. Βουλιαρατιού και Δερβιτσιάνης, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.

Η ώρα δέκα το πρωί έφτασε στο νεκροταφείο της Κλεισούρας κλιμάκιο της Ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Βλάση, την πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Σοφία Φιλιππίδου, εκπρόσωποι από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες. Τελέστη τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής των πεσόντων, άναψαν λαμπάδες.

Η ώρα δώδεκα ο υφυπουργός της Ελλάδος, η πρέσβειρα, ο στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, στελέχη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και πάρα πολλοί που ήρθαν από διάφορα μέρη του βορειοηπειρωτικού χώρου, παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο. Σειρά είχε ο τάφος του δολοφονηθέντα, Κωνσταντίνου Κατσίφα, την ημέρα της εθνικής γιορτής, πριν δύο χρόνια, η συνάντηση και η παρηγόρηση των γονέων του.

Η μεγαλειώδης εκδήλωση έγινε στο νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αλβανικής Πολιτείας, όπως ο Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου Οδυσσέας Κότε και η Υπαρχηγός των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μανουσάκε Σέχου.

Τελέστη τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο και τους ιερείς, για την ανάπαυση της ψυχής των νεκρών, ακολούθησε το προσκλητήριο των πεσόντων, ένα λεπτό σιγής και οι εκφωνήσεις από τον εκπρόσωπο του αλβανικού κράτους Περιφερειάρχη Οδυσσέα Κότε και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Κωνσταντίνο Βλάση.

Κατατέθηκαν στεφάνια από τον Υφυπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Βλάση, την πρέσβη κ. Φιλιππίδου, από την αλβανική αντιπροσωπεία με τον Περιφερειάρχη και την Υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε, τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Κάγιο, την διευθύντρια Κρατικού Γραφείου Μειονοτήτων κ. Βεζιάνη, τον Δήμαρχο Φοινίκης κ. Κίτσιο, τον εκπρόσωπο του ΔΚ. κ. Μπάρκα, του κόμματος Κίνηση Ενσωμάτωσης κ. Τάβο, τον εκπρόσωπο Δημάρχου Δρόπολης.

Η εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ιστορικού ΟΧΙ, ένας άνισος, γιγαντιαίος αγώνας, ο ελληνο-ιταλικός, που διεξήχθη στα βορειοηπειρωτικά χώματα, εδώ που ένα μέρος των πεσόντων αναπαύονται στα νεκροταφεία του Βουλιαρατίου και της Κλεισούρας κι ένα άλλο μέρος τα οστά των οποίων είναι ακόμα διάσπαρτα στα πεδία των μαχών.

Η σημερινή μέρα, η 28η Οκτωβρίου, έδειξε πως την φλόγα των Βορειοηπειρωτών, για να γιορτάσουν την εθνική τους εορτή, δεν μπορεί να την σβήσει ούτε η μεγαλύτερη πανδημία.

Βαγγέλης Παπαχρήστος-sfeva.grΜήνυμα Ντ. Τραμπ: Η νίκη της Ελλάδας αποτέλεσε σύμ...
Μπάιντεν για την 28η Οκτωβρίου: "Οι Έλληνες ενέπνε...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Οκτωβρίου 2021
H επιλογή του ομογενή Γιώργου Τσούνη να είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δεχθεί επικρ...
08 Οκτωβρίου 2021
O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν γι...
04 Οκτωβρίου 2021
Ως κεραυνός αν αιθρία έπεσε η είδηση στην Ομογένεια του Λόουελ, αλλά και γενικότερα στους Αμερικανού...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
19 Οκτωβρίου 2021
Υφέρποντες επικίνδυνοι μεγαλοϊδεατισμοί Γραφεί ο Σταύρος Τζίμας O Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμ...
18 Οκτωβρίου 2021
Γνωρίζοντας πως η αλβανική Κυβέρνηση δεν θα έγκρινε το Νομοσχέδιο της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την εκ...
17 Οκτωβρίου 2021
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλά ανοικτά για την προοπτική ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσσοβο. ...
16 Οκτωβρίου 2021
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλβανόφωνων αναγνωστών που παρακολουθούν και επηρεάζονται ...