Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εγκαινίασε πριν από τρεις ημέρες την έναρξη των εργασιών στο νέο αεροδρόμιο της Αυλώνας. Τουλάχιστον 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά της έναρξης των εργασιών, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες περιβαλλοντικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι περιβαλλοντολόγοι το χαρακτήρισαν παράνομο έργο γιατί θα κατασκευαστεί σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι η περιοχή Vjosa-Narta, πλούσια σε σπάνια βλάστηση και πτηνά.

Οι εκκλήσεις περιβαλλοντολόγων για διακοπή των εργασιών έρχονται με τους ισχυρισμούς ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ήταν επαγγελματική, ο κόσμος της Χλωρίδας και Πανίδας δεν έχει μελετηθεί σωστά, χρησιμοποιώντας λάθος ορολογία και μη λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του περιοχή , όπου θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο.

Αμφιλεγόμενο είναι και το κομμάτι που εγγυάται απόδοση στον επενδυτή καθώς το συμβόλαιο προβλέπει εγγύηση εισοδήματος έως 128 εκατ. ευρώ από το δημόσιο πορτοφόλι για δέκα χρόνια εάν η πράξη δεν είναι κερδοφόρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η άδεια κατασκευής εκδόθηκε χωρίς το αποτέλεσμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα μηχανήματα άρχισαν αμέσως τη δουλειά. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από κατοίκους της γύρω περιοχής και περιβαλλοντολόγους.

Επιπλέον, χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια και το προσωπικό και τα μηχανήματα ήταν στο έδαφος πριν από την έγκριση της Αξιολόγησης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για παρανομία.

Η οικονομική σκοπιμότητα του έργου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς απέχει μόλις 100 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων, σε μια χώρα με μόλις 2,8 εκατομμύρια κατοίκους και οικονομία 13 δισ. ευρώ.

Το αεροδρόμιο που θα κατασκευαστεί θα γίνει 35ετή παραχώρηση αξίας 103 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη και θα διαρκέσει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.