ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην κατασκευή του αεροδρομίου στην Αυλώνα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην κατασκευή του αεροδρομίου στην Αυλώνα

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εγκαινίασε πριν από τρεις ημέρες την έναρξη των εργασιών στο νέο αεροδρόμιο της Αυλώνας. Τουλάχιστον 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά της έναρξης των εργασιών, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες περιβαλλοντικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι περιβαλλοντολόγοι το χαρακτήρισαν παράνομο έργο γιατί θα κατασκευαστεί σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι η περιοχή Vjosa-Narta, πλούσια σε σπάνια βλάστηση και πτηνά.

Οι εκκλήσεις περιβαλλοντολόγων για διακοπή των εργασιών έρχονται με τους ισχυρισμούς ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ήταν επαγγελματική, ο κόσμος της Χλωρίδας και Πανίδας δεν έχει μελετηθεί σωστά, χρησιμοποιώντας λάθος ορολογία και μη λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του περιοχή , όπου θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο.

Αμφιλεγόμενο είναι και το κομμάτι που εγγυάται απόδοση στον επενδυτή καθώς το συμβόλαιο προβλέπει εγγύηση εισοδήματος έως 128 εκατ. ευρώ από το δημόσιο πορτοφόλι για δέκα χρόνια εάν η πράξη δεν είναι κερδοφόρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η άδεια κατασκευής εκδόθηκε χωρίς το αποτέλεσμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα μηχανήματα άρχισαν αμέσως τη δουλειά. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από κατοίκους της γύρω περιοχής και περιβαλλοντολόγους.

Επιπλέον, χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια και το προσωπικό και τα μηχανήματα ήταν στο έδαφος πριν από την έγκριση της Αξιολόγησης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για παρανομία.

Η οικονομική σκοπιμότητα του έργου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς απέχει μόλις 100 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων, σε μια χώρα με μόλις 2,8 εκατομμύρια κατοίκους και οικονομία 13 δισ. ευρώ.

Το αεροδρόμιο που θα κατασκευαστεί θα γίνει 35ετή παραχώρηση αξίας 103 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη και θα διαρκέσει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...