ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην κατασκευή του αεροδρομίου στην Αυλώνα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην κατασκευή του αεροδρομίου στην Αυλώνα

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εγκαινίασε πριν από τρεις ημέρες την έναρξη των εργασιών στο νέο αεροδρόμιο της Αυλώνας. Τουλάχιστον 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά της έναρξης των εργασιών, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες περιβαλλοντικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι περιβαλλοντολόγοι το χαρακτήρισαν παράνομο έργο γιατί θα κατασκευαστεί σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι η περιοχή Vjosa-Narta, πλούσια σε σπάνια βλάστηση και πτηνά.

Οι εκκλήσεις περιβαλλοντολόγων για διακοπή των εργασιών έρχονται με τους ισχυρισμούς ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ήταν επαγγελματική, ο κόσμος της Χλωρίδας και Πανίδας δεν έχει μελετηθεί σωστά, χρησιμοποιώντας λάθος ορολογία και μη λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του περιοχή , όπου θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο.

Αμφιλεγόμενο είναι και το κομμάτι που εγγυάται απόδοση στον επενδυτή καθώς το συμβόλαιο προβλέπει εγγύηση εισοδήματος έως 128 εκατ. ευρώ από το δημόσιο πορτοφόλι για δέκα χρόνια εάν η πράξη δεν είναι κερδοφόρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η άδεια κατασκευής εκδόθηκε χωρίς το αποτέλεσμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα μηχανήματα άρχισαν αμέσως τη δουλειά. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από κατοίκους της γύρω περιοχής και περιβαλλοντολόγους.

Επιπλέον, χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια και το προσωπικό και τα μηχανήματα ήταν στο έδαφος πριν από την έγκριση της Αξιολόγησης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για παρανομία.

Η οικονομική σκοπιμότητα του έργου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς απέχει μόλις 100 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων, σε μια χώρα με μόλις 2,8 εκατομμύρια κατοίκους και οικονομία 13 δισ. ευρώ.

Το αεροδρόμιο που θα κατασκευαστεί θα γίνει 35ετή παραχώρηση αξίας 103 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη και θα διαρκέσει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...