Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στο Τελωνείο της Κακαβιάς.

Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα ελληνοαλβανικά σύνορα , η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Yuri Kim παρέδωσε στην συνοριακή αστυνομία τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως θερμικές κάμερες, ανιχνευτές μετάλλων και GPS για την αύξηση της ασφάλειας των συνόρων.

H συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι σημαντική για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ή όπλων στα σύνορα

Παρουσία της Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κ. Σοφίας Φιλιππίδου και του Αλβανού ΥΠΕΣ Bledi Çuçi, η Αμερικανίδα διπλωμάτης ανέφερε:

«Είμαι χαρούμενη και περήφανη που βλέπω τρεις σημαίες πίσω μου. Δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ασφαλή σύνορα που δεν είναι μόνο σημαντικά για την Αλβανία. Είναι μια δέσμευση για ενίσχυση της νομιμότητας και είναι ακλόνητη. Δεν είμαστε μόνο για την αύξηση των ικανοτήτων της Αλβανίας σε αυτόν τον τομέα, αλλά επίσης συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα. Η προστασία των συνόρων από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων είναι απαραίτητη για την ελευθερία ενός κράτους. Οι πρόσφατες κατασχέσεις στα σύνορα είναι μια καλή ένδειξη του εξοπλισμού που έχουμε δώσει.


Η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Σοφία Φιλιππίδου, δήλωσε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

"Η Κακαβιά είναι ένα σημαντικό σημείο για τη συνεργασία μας με την Αλβανία κατά του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου. "Η συνεργασία μας με την Αλβανία θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν δημιουργηθεί ένα κέντρο συζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο", δήλωσε η Σοφία Φιλιππίδου

Ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών Bledi Çuçi δήλωσε ότι : "Στην Κακαβιά έχουν γίνει επενδύσεις για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με την υποστήριξη συνεργατών μας, όπως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η Αλβανία είναι μια πολύ πιο ασφαλής χώρα από ό, τι πριν από χρόνια, η ποιότητα των υπηρεσιών στα σημεία διέλευσης των συνόρων βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης και ως εκ τούτου η Αλβανία κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη προστασία των συνόρων και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών. Έχουμε μια συνεργασία τουλάχιστον 30 ετών με τις ΗΠΑ και ένας από τους κύριους τομείς ήταν η ασφάλεια.