ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προτίθενται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προτίθενται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν σήμερα από τα Τίρανα όπου διεξάγεται η σύνοδός τους, την πρόθεση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 6 δισεκ. ευρώ, στόχος του οποίου είναι να επιταχυνθεί η ένταξή τους στο μπλοκ.

Η σύνοδος αυτή φιλοξενείται στην αλβανική πρωτεύουσα, τέσσερις μήνες αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, φιλοδοξώντας να «διπλασιαστούν» μέσα σε μια δεκαετία οι οικονομίες των χωρών, με στόχο την πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει πολλές φάσεις – το άνοιγμα ενός μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς σε βαλκανικές εταιρίες, τη δημιουργία μιας περιφερειακής κοινής αγοράς, τη μεταρρύθμιση τμημάτων της διοίκησης και της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Για πρώτη φορά, εμείς, στα Δυτικά Βαλκάνια, συμφωνούμε ότι η ΕΕ δεν περιορίζεται να πράττει όπως συνήθως αλλά καταβάλει προσπάθεια να μας προσεγγίσει, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και την ολοκλήρωσή μας», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Έχοντας στο πλευρό του τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ο Ράμα χαιρέτισε αυτό το νέο σχέδιο, καρπό, όπως είπε, ενός «διαρκούς διαλόγου».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι, με το σχέδιο αυτό οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προσεγγίζουν τις αγορές της ΕΕ και «διευκολύνεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ. Η Βοσνία ελπίζει ότι τον Μάρτιο θα της δοθεί ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ενώ το Κόσοβο ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2022 να του χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Οι συζητήσεις της συνόδου επικεντρώθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και την εμπορευματική κίνηση στα σύνορα, ανέφερε ο Βάρχελι.

Η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η ασάφεια όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία ένταξης των χωρών προκαλεί εκνευρισμό σε κάποιες από αυτές και υπονομεύει τον ενθουσιασμό τους για την Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...