ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ό. Βάρχελι: Τελικά, θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

Ό. Βάρχελι: Τελικά, θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

Την εκτίμησή του ότι «τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια», εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, κατά τη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή του ACG Institute of Global Affairs και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Κωνσταντίνου Φίλη, κατά την πρώτη ημέρα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ο κ. Βάρχελι τόνισε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκεπτικισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή διεύρυνση και μιλώντας γι' αυτό το θέμα, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με τα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε ότι έχουν ήδη χαθεί πολλά χρόνια και παραδέχτηκε ότι «είναι μία ερώτηση που μας στοιχειώνει -αν θα υπάρξει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια». Ωστόσο, όπως τόνισε, «καθώς οδεύω προς το τέλος της θητείας μου, η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Όπως εξήγησε, η Ευρώπη είναι το μέρος της σταθερότητας και της ανάπτυξης για ολόκληρο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι πλέον «η διεύρυνση είναι μεταξύ των τριών βασικών θεμάτων που συζητούν οι ηγέτες». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τέσσερις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες -ευημερία, σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη- και τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο αυτών των αξιών, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όσον αφορά τη διεύρυνση, τόνισε ότι θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα εργαλεία, ώστε να γίνει αυτή η διεύρυνση, αλλά και να γίνουν πολλές συζητήσεις ακόμα.

Εξήγησε, δε, ότι όταν θα επανασχεδιάζουμε τη διεύρυνση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από την αρχή (τα κεφάλαια, οι υποψήφιες χώρες κλπ) και ανέφερε ότι σημαντικότερο στη διεύρυνση είναι η ενσωμάτωση των χωρών και όχι οι διαδικασίες. Οι χώρες-μέλη πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, ειδικά τις θεμελιώδεις αξίες και το κράτος δικαίου τόνισε και πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ασφάλεια, ήδη πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο τεράστιο κενό μεταξύ της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών, ειδικά σε τομείς όπως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολλές επενδύσεις. Τόνισε ότι το 1/3 του ΑΕΠ της περιοχής θα πρέπει να το στρέψουμε σε επενδύσεις για να χτίσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια, στην έλλειψη ενέργειας και μεταφορών, ενώ συμπλήρωσε ότι «σπάσαμε το μονοπώλιο της ρωσικής ενέργειας».

Καταγράφοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ανέφερε ότι «το 65% των σχεδίων έχουν εφαρμοστεί, τα κονδύλια απορροφούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ φέτος εργαζόμαστε πάνω στο SEPA, το σύστημα τραπεζικών πληρωμών, το οποίο προχωράει με ταχείς ρυθμούς και πλέον όποιος θέλει να μεταφέρει κεφάλαια μεταξύ βαλκανικών χωρών, μπορεί να το κάνει όπως στην Ευρώπη, με την ίδια ταχύτητα και το ίδιο κόστος».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «μπορούμε να επιταχύνουμε τις εργασίες στα δυσκολότερα κομμάτια της ενσωμάτωσης», ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν ισότιμα μέλη της ΕΕ.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...