ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Ερντογάν επιδιώκει συνάντηση με τον Μπάιντεν

Ο Ερντογάν επιδιώκει συνάντηση με τον Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί μια προσεχή παγκόσμια σύνοδο για να πιέσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει δεκάδες αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την αντίσταση της Ουάσιγκτον στις μεγάλες συμφωνίες όπλων με τη χώρα του μετά την αγορά ρωσικής αεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η Τουρκία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και σχεδόν 80 κιτς από την Lockheed Martin Corp. για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών F-16, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι γνώστες του θέματος. Η συμφωνία είναι δυνητικά κόστους $6 δισ., είπαν, αλλά η έγκριση θα είναι δύσκολο να κερδηθεί, δεδομένης της αντίθεσης του Κογκρέσου στην αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και της ασυμβίβαστης στάσης της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ερντογάν αναμένει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 στη Ρώμη στα τέλη αυτού του μήνα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία συνάντηση και δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμος μπορεί να είναι ο Μπάιντεν για να ικανοποιήσει το αίτημα για όπλα. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ, είπαν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν στρατηγικά θέματα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το τμήμα δεν σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις αμυντικών. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε για ερωτήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία πρόοδο προς επίλυση της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, που ανησυχούν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις μυστικές δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού F-35, στην κατασκευή του οποίου βοήθησαν τουρκικές εταιρείες και η Αγκυρα είχε προγραμματίσει να αγοράσει πριν από τη ρήξη για τους ρωσικούς πυραύλους.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Αγκυρα να καταργήσει τους S-400 σε αντάλλαγμα για την άρση των σχετικών κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία δεν έδειξε καμία διάθεση. Οι κυρώσεις απέκοψαν τον κορυφαίο οργανισμό προμήθειας αμυντικών υπηρεσιών της Τουρκίας από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, στρατιωτικό υλικό και τεχνολογία. Οι νέες άδειες εξαγωγής για τη μεταφορά αμερικανικών αγαθών ή τεχνολογίας προς την Τουρκία έχουν απαγορευτεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη έτοιμος να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξαλείψει ταχέως τις απειλές εναντίον των τουρκικών δυνάμεων μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τους στη βόρεια Συρία.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...