Ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος και ιδρυτής του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στα γαλλικά δικαστήρια εναντίον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Έκανε την ανακοίνωση σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Rogner στην πρωτεύουσα των Τιράνων.

Ο Μπερίσα είπε ότι δεδομένου ότι οι δηλώσεις του Μπλίνκεν σχετικά με τη συμμετοχή του στη διαφθορά δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και ήταν έτσι διαθέσιμες σε γαλλικό έδαφος, αυτό του παρείχε τους λόγους να μηνύσει τον Μπλίνκεν στη Γαλλία.

Κατηγόρησε επίσης τον Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι ασκούν πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τροφοδοτούν ψέματα για να τον απομακρύνουν από την πολιτική.

Η ανακοίνωση έρχεται μετα το κάλεσμα της Αμερικανίδας πρέσβης Γιούρι Κιμ να μην μπει στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν κηρυχθεί ως non-grata στις ΗΠΑ λόγω των «διεφθαρμένων πράξεων» του Μπερίσα που υπονόμευσαν τη δημοκρατία στην Αλβανία. Τους απαγόρευσε και είπε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν ενωμένες ενάντια στη διαφθορά με τους εταίρους μας στην Αλβανία».

Σύμφωνα με τους Γάλλους δικηγόρους του Μπερίσα, η ασυλία του Μπλίνκεν, σε αυτή την περίπτωση, θα εξεταστεί από το δικαστήριο.