Πέντε αστυνομικούς των Ιωαννίνων που έχασαν την ζωή τους κάνοντας το καθήκον τίμησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του σώματος.

Ένα μνημείο που βρίσκεται μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο θα θυμίζει τη θυσία τους και μαζί τον καθημερινό αγώνα των αστυνομικών για την ασφάλεια και την προστασία της κοινωνίας,

Κωνσταντίνος Ζαμπαλάς: Στις 7 Νοεμβρίου 1994, στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, τραυματίστηκε θανάσιμα από τον δράστη που προηγουμένως είχε τραυματίσει θανάσιμα τον Εισαγγελέα της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.

Νίκος Μαρκάκης: Στις 20 Μαΐου 1997 τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας ως επικεφαλής φρουράς στο Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας.

Δημήτρης Κώτσης και Κώστας Βλαχοπάνος: Στις 30 Δεκεμβρίου 2005, κατά την μεταφορά τριών αλλοδαπών κρατουμένων με υπηρεσιακό όχημα, ένας από αυτούς αφαίρεσε το υπηρεσιακό περίστροφο ενός αστυνομικού και πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας τους θανάσιμα.

Στους τέσσερις προστίθεται και ο Σπύρος Θεοδώρου από την Κόνιτσα. Τον Μάιο του 2009 εκτελούσε, μαζί με άλλο Αστυνομικό, υπηρεσία περιπολίας με μοτοσικλέτα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ύποπτο άτομο, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστο συνεργό του, ο οποίος τους επιτέθηκε από τα νώτα. Ο 30χρονος Αστυφύλακας τραυματίστηκε βαριά και κατέληξε στις 5 Ιουνίου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Στην τελετή παρευρέθηκε και απηύθηνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, παρέστη σήμερα το πρωί στην τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου Υπέρ Πεσόντων Αστυνομικών, που ανεγέρθηκε στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από τον Υφυπουργό, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Γρηγόριο Γερακαράκο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, κ. Ανέστη Κωνσταντινίδη.

Πριν από τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση Υπέρ Πεσόντων Αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων Αρχιμανδρίτη Θωμά Ανδρέου.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για ένα προσκλητήριο Ηρώων για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των αγώνων του Έθνους, διαχρονικά.

Η Ελληνική Αστυνομία, η Ελληνική Χωροφυλακή, η Αστυνομία Πόλεων, ο αστυνομικός θεσμός γενικά στη Χώρα μας, από την πρώτη περίοδο συγκρότησης του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους, της εθνικής Πατρίδας, υπήρξε ο πρώτος θεσμός του συνόλου της έκτασης του Κράτους και προσέφερε υψηλό φόρο αίματος στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνουςκαι στους αγώνες για τη δημοκρατία και την εμπέδωση της εσωτερικής έννομης τάξης.

Ραχοκοκαλιά και ταυτόχρονα ευθύνη.

Ευθύνη για την ασφάλεια του κράτους, για την ζωή και την περιουσία των πολιτών που διαβιούν σε αυτό. Ευθύνη για την ασφάλεια Δικαίου. Για την ισχύ και την θωράκιση της Πολιτείας και της Δημοκρατίας. Για την ισότητα των πολιτών έναντι του Νόμου.

Πόσο βαριά είναι η στολή του Έλληνα Αστυνομικού;

Τόσο όσο οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες του Σώματος. Τόσο βαριά όσο η ευθύνη που ανέλαβαν και αναλαμβάνουν έναντι της Ελληνικής Πολιτείας. Σε κάθε εποχή. Σε κάθε συγκυρία.

Σήμερα, σε συνθήκες ώριμης Δημοκρατίας, εντός του Ευρωπαϊκού πυρήνα, εντός μιας κρατικής δομής με αυτοπεποίθηση και επάρκεια, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στη καθημερινότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα, σε δύσκολους καιρούς μιας παγκόσμιας μετάβασης τόσο προς την ψηφιακή εποχή, όσο και στο πλαίσιο μιας γεωστρατηγικής αναδιάταξης καλείται ο Έλληνας και η Ελληνίδα Αστυνομικός να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ατενίζοντας το Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, εδώ μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Ηπείρου, κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε βράδυ μία πρέπει να είναι η σκέψη όλων.

Η ευθύνη του Αστυνομικού απέναντι στον Πολίτη, στην Πατρίδα και στην Ιστορία είναι διαρκής.

Αιωνία τους η μνήμη».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο ανεγερθέν Μνημείο, ενώ σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους του Τύπου, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερη στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία και την αστυνομική οικογένεια.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από το 1984, έτος ενοποίησης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να θρηνούμε 143 άνδρες και γυναίκες, που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος. 143 ανθρώπους που πέρασαν το κατώφλι του σπιτιού τους,με σκοπό να εκτελέσουν υπηρεσία, χωρίς όμως ποτέ να επιστρέψουν σε αυτό. Συνάδελφοι, πιστοί στον όρκο τους, που εκπλήρωσαν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία και στην Πατρίδα, φωτίζοντας σε όλους μας, το δρόμο της ευθύνης, της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας.

Η αστυνομική οικογένεια, η Πολιτεία, η κοινωνία στέκουν απέναντί τους, ανήμπορες να εκφράσουν με λόγια τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την θυσία τους, όπως επίσης, ανήμπορες και να απαλύνουν με λόγια παρηγοριάς τον πόνο των οικείων τους. Το μέγεθος της προσφοράς τους στην Πατρίδα είναι τεράστιο.

Η ανέγερση ενός καλαίσθητου Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών, εδώ, μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης των Ιωαννίνων, με τον υψηλό του συμβολισμό, αναμφίβολα, προικοδοτεί το αξιακό μας θησαυροφυλάκιο με την ιερή περγαμηνή της αναγνώρισης, της ευγνωμοσύνης, του σεβασμού και της τιμής. Το Μνημείο αυτό θα στέκει εδώ, ως ένα διαρκές υπόμνημα, του δικού τους κλέους,αλλά και του δικού μας χρέους».

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Ιωαννίνων, Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού Ηπείρου, Ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Υποστράτηγος Δημήτριος Κοντογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης, συγγενείς Πεσόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και ενώσεων αποστράτων.


με πληροφορίες από το epiruspost.gr