Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučič, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη για τη "Mini Schengen" σε τρία σημεία, άδειες εργασίας, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και ταχύτερη τελωνειακή εργασία. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα και συμμετείχαν πέρα από τον Σέρβο Πρόεδρο, οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Edi Rama και Zoran Zaev.

«Έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σχετικά με τις άδειες εργασίας, τη βοήθεια σε φυσικές καταστροφές, καθώς και την ταχύτερη τελωνειακή εργασία, έτσι ώστε τα φορτηγά και οι πολίτες να μπορούν να περνούν τα σύνορα όσο το δυνατόν συντομότερα», εξήγησε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Vučić δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ότι όλα όσα σχετίζονται με τη δυνατότητα ταξιδιού μόνο με δελτίο ταυτότητας μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες έως τις 10 Νοεμβρίου, οπότε θα ταξιδέψει με αυτοκίνητο στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, στη συνέχεια στην Αλβανία, για να το δείξει με το προσωπικό του παράδειγμα και να διασφαλίσει ότι είναι δυνατό να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες μόνο με ταυτότητα.

Δήλωσε ότι δεν είχαμε ακόμα μια τέτοια ευκαιρία με την Αλβανία, παρόλο που έχουν γίνει συνομιλίες για αυτό, αλλά ότι είναι κοντά η επικείμενη ανταλλαγή χαρτονομισμάτων.

Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης πώς να ενισχύσουν από κοινού την κοινή πολιτική τους θέση, πριν από κάθε σύνοδο κορυφής, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 10 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.

«Να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στις εκλογές για διεθνή όργανα ή όταν έχουμε συμφέρον για κάποιον άλλο να ψηφίσουμε μαζί. Και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα στο μέλλον", δήλωσε ο Vučić.

Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για επενδύσεις και προσπάθησαν να παρουσιάσουν από κοινού έργα, προκειμένου να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων των οκτώ συν ένα δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα έργα, όπως το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τρεις ισχυρότερες εταιρείες και από τις πέντε συν μια περιοχή, οι οποίες θα βλέπουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

πηγή:ibna.gr