DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Mini Schengen: Από 10 Νοεμβρίου μόνο με ταυτότητα τα ταξίδια μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Βόρεια Μακεδονία

Mini Schengen: Από 10 Νοεμβρίου μόνο με ταυτότητα τα ταξίδια μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας  και Βόρεια Μακεδονία

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučič, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη για τη "Mini Schengen" σε τρία σημεία, άδειες εργασίας, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και ταχύτερη τελωνειακή εργασία. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα και συμμετείχαν πέρα από τον Σέρβο Πρόεδρο, οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Edi Rama και Zoran Zaev.

«Έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σχετικά με τις άδειες εργασίας, τη βοήθεια σε φυσικές καταστροφές, καθώς και την ταχύτερη τελωνειακή εργασία, έτσι ώστε τα φορτηγά και οι πολίτες να μπορούν να περνούν τα σύνορα όσο το δυνατόν συντομότερα», εξήγησε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Vučić δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ότι όλα όσα σχετίζονται με τη δυνατότητα ταξιδιού μόνο με δελτίο ταυτότητας μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες έως τις 10 Νοεμβρίου, οπότε θα ταξιδέψει με αυτοκίνητο στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, στη συνέχεια στην Αλβανία, για να το δείξει με το προσωπικό του παράδειγμα και να διασφαλίσει ότι είναι δυνατό να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες μόνο με ταυτότητα.

Δήλωσε ότι δεν είχαμε ακόμα μια τέτοια ευκαιρία με την Αλβανία, παρόλο που έχουν γίνει συνομιλίες για αυτό, αλλά ότι είναι κοντά η επικείμενη ανταλλαγή χαρτονομισμάτων.

Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης πώς να ενισχύσουν από κοινού την κοινή πολιτική τους θέση, πριν από κάθε σύνοδο κορυφής, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 10 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.

«Να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στις εκλογές για διεθνή όργανα ή όταν έχουμε συμφέρον για κάποιον άλλο να ψηφίσουμε μαζί. Και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα στο μέλλον", δήλωσε ο Vučić.

Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για επενδύσεις και προσπάθησαν να παρουσιάσουν από κοινού έργα, προκειμένου να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων των οκτώ συν ένα δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα έργα, όπως το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τρεις ισχυρότερες εταιρείες και από τις πέντε συν μια περιοχή, οι οποίες θα βλέπουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

πηγή:ibna.gr 


Τι εμποδίζει τους «πολιτικά ορθώς» σκεπτόμενους Έλ...
Κακαβιά: Επιχείρησε να «περάσει» 34.000 Λίρες Αγγλ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Αυγούστου 2022
Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του...
22 Ιουλίου 2022
Τον θρήνο του για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, της «πολύτιμης Αγίας Σοφίας μας η οποία κατα...
20 Ιουλίου 2022
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών το Διοικητ...
11 Ιουλίου 2022
Πρόγραμμα φιλοξενίας νεολαίας απόδημου ελληνισμού από τη Μελβούρνη στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελ...
07 Αυγούστου 2022
Ο κίνδυνος από την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και η κατάσταση στη Βοσνία Η ένταση που προξενή...
04 Αυγούστου 2022
Καταπέλτης κατά όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν εκ του πλαγίου «βλάχικο ζήτημα» στην Ελλάδα, αλλά κ...
27 Ιουλίου 2022
Το ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους, δεν φαίνεται...
24 Ιουλίου 2022
Στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, εκτός των άλλων, αναδεικνύονται πολλές αδυναμίες στην άσκηση ...