Επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας πολύ μεγάλη πικρία για την απόφασή του να λάβει μέρος στα εγκαίνια του "Τουρκικού Κέντρου" δίπλα από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τον κ. Ελπιδοφόρο, από τον οποίο θα ζητήσει ξεκάθαρη απολογία για το ατόπημα του και ιδιαίτερα για τον ανιστόρητο ισχυρισμό του ότι οι διώξεις των Ελλήνων ομογενών της Πόλης από τους Τούρκους οφείλονται στην …Κύπρο!

"Τις τελευταίες μέρες" -σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου- "βιώσαμε στιγμές πικρίας. Στιγμές πικρίας, γιατί δεν μπορεί κανένας επικαλούμενος τον δικό του πόνο να λησμονεί πως και κάποιοι άλλοι κατέστησαν πρόσφυγες από τους ίδιους που μετέτρεψαν και την δική του οικογένεια σε πρόσφυγες".

Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόταν σε αυτή, την απαράδεκτη, δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου, με απαίσια υπονοούμενα για την Κύπρο:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του '70".

Ο Κύπριος ηγέτης κάλεσε τον κ. Ελπιδοφόρο και άλλους σαν αυτόν, να προσέχουν όταν ανοίγουν το στόμα τους…

"Θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί", τόνισε και πρόσθεσε: "Το λέω με πολύ σεβασμό και πολύ εκτίμηση και δεν θέλω να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ της παροικίας, διότι έχει ρόλο να διαδραματίσει ο προϊστάμενος της εκκλησίας στην Αμερική".

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κϋπρου δεν έκρυψε τα λόγια του, ούτε τη μεγάλη ενόχλησή του και για τις πράξεις του Αρχιεπισκόπου, αλλά και για τη λεγόμενη "απολογία" του, η οποία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά έλυσε αυτά που δημιούργησε. Υπογράμμισε:

"Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ανεξάρτητα της υπηκοότητας αυτό που στο DNA μας υπάρχει και δεν αλλοιώνεται με τις πολιτογραφήσεις είναι το DNA του Έλληνα".

Τέλος τόνισε και τα εξής:

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως παρά την πικρία που προκλήθηκε και θέλοντας να νοιώσω πώςπρέπει να είμαστε ενωμένοι, θα πρέπει να διαγράψουμε ό,τι συνέβη. Η σημείωση ετέθη, το σφάλμα θέλω να πιστεύω ότι ανεγνωρίσθη. Αύριο (το Σάββατο) και δια ζώσης θα μεταβιβάσω στον Σεβασμιότατο την πικρία που έχει προκληθεί και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει.Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν"., κατέληξε ο Πρόεδρος της Κύπρου.


πηγη: hellasjournal.com