"Κυνηγώντας χίμαιρες: Αλβανοί πολιτικοί φυγάδες στην Ελλάδα 1945-1991" (βίντεο)

Η αλβανική κομμουνιστική εξουσία δεν παρήγε μόνον οικονομική εξαθλίωση, ιδεολογική και πολιτική καταστολή, αλλά και μια στρατιά πολιτικών φυγάδων, οι οποίοι διέφυγαν προς τις χώρες του δυτικού κόσμου ο αριθμός τους ανέρχεται σε 13.692. Μέρος αυτών ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρώσουν την υπερπόντια μετανάστευση. Στο ενδιάμεσο, φιλοξενήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ εκατοντάδες χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες μυστικές υπηρεσίες.

Η πλειοψηφία των στρατολογημένων φυγάδων καταδεικνύει συνειδητή σχέση συνεργασίας, σχετιζόμενη, πρωτίστως, με τις ανάγκες βιοπορισμού τους (ως αμειβόμενοι συνεργάτες) και, δευτερευόντως, με την πεποίθηση ότι έτσι θα ανέτρεπαν το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας τους, στο πλαίσιο της αδυσώπητης ψυχροπολεμικής έντασης.

Το βιβλίο πραγματεύεται ακριβώς τις συνθήκες δραπέτευσης και προσωρινής εγκατάστασης των αλβανών πολιτικών φυγάδων στην Ελλάδα το διάστημα της κομμουνιστικής επικράτησης στην Αλβανία, 1945-1991, αναλυτικές στατιστικές προσεγγίσεις, βασιζόμενες σε πρωτογενές αρχειακό υλικό και σε στιβαρή βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Από σήμερα σε όλα τα βιβλιοπωλεία: Σταύρος Γ. Ντάγιος, "Κυνηγώντας χίμαιρες: Αλβανοί πολιτικοί φυγάδες στην Ελλάδα 1945-1991"