ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η πρώτη έντυπη περιγραφή της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης σε δημοπρασία

Η πρώτη έντυπη περιγραφή της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης σε δημοπρασία

Η πρώτη περιγραφή της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης που κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή είναι ένα από τα εξαιρετικά σπάνια είδη που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει η δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών της VERGOS Auctions.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Οίκος Δημοπρασιών, η πρώτη περιγραφή της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης που κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή, συντάχθηκε από τον πάπα Πίο Β΄ και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη περίπου το 1470. Ακολούθησαν η παρούσα δεύτερη έκδοση (π. 1474), από την οποία είναι γνωστά μόνο 23 αντίτυπα και ακόμη μία μεταξύ 1488-1490. Κατά το ABPC (American Book Prices Current) καμία από τις τρεις αρχέτυπες εκδόσεις δεν έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία τα τελευταία 40 χρόνια.

Μερικές ακόμη σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα με ιστορική βαρύτητα αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης των συλλεκτών. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη δημοπρασία ξεχωρίζουν επίσης:

- Η πρώτη έκδοση του εξαιρετικά σπάνιου De Venise à Constantinople à travers la Grèce et retours par Malte, Messine, Pizzo et Naples του Théodose Du Moncel (Παρίσι, π. 1846), με 51 λιθόγραφους πίνακες χαραγμένους από τον ίδιο βάσει δικών του σχεδίων (και των H. de Rossi, A. Bayot και Férogio για τις ανθρώπινες μορφές). Με αφετηρία τη Βενετία ο Du Moncel περιηγήθηκε στην Ελλάδα με τελικό σταθμό του ταξιδιού του την Κωνσταντινούπολη.

- Ένας χειρόγραφος χάρτης που απεικονίζει την κεντρική Κρήτη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Χάνδακα (1648-1669) και μπορεί να χρονολογηθεί με σχετική ακρίβεια λίγο πριν από την τελική πτώση του νησιού στους Τούρκους (τέλη 17ου αιώνα). Χειρόγραφοι χάρτες με την πολιορκία του Χάνδακα φυλάσσονται μεταξύ άλλων στην Biblioteca Nazionale Marciana της Βενετίας και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου (στον άτλαντα Molino, άλλοτε στη συλλογή του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Γ').

- Ένα άλμπουμ με 141 φωτογραφίες διάσωσης προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το άλμπουμ περιέχει φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από διασώσεις προσφύγων από τη Σκάλα των Βουρλών, την Αττάλεια, το Κιοϊλούκι και την Αλάγια από το αμερικανικό πλοίο U.S.S. Parrott, καθώς και σκηνές από την άφιξη των προσφύγων στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η ιστορική αξία του συγκεκριμένου αντικειμένου αναδεικνύεται περαιτέρω με την συγκυρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, στο ξενοδοχείο Athens Plaza την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 (ώρα 6:30 μμ.).


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...