Η Αλβανία προσφέρει στο ΝΑΤΟ μια ναυτική βάση σε μια προσπάθεια να ανεβάσει την αξία στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία "σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε ότι η ναυτική βάση "Πασαλιμάν", 180 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, θα μπορούσε να αποτελέσει "προστιθέμενη αξία" για τη Συμμαχία και πως οι αλβανικές αρχές έχουν ετοιμάσει σχέδιο για την ανακαίνισή της.

"Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς πιστεύω ότι ΓΓ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει μια ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία", τόνισε ο Ράμα σε ομιλία του την Τετάρτη.

Η Αλβανία, που έγινε μέλος της Συμμαχίας το 2009, έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από κοινού με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η βάση "Πασαλιμάν" που βρίσκεται κάτω από τον κόλπο του Αυλώνα χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, με τη Σοβιετική Ένωση να σταθμεύει εκεί 12 υποβρύχια, στη μοναδική ναυτική βάση που διέθετε στη Μεσόγειο. Μετά τη διακοπή των δεσμών μεταξύ Τιράνων και Μόσχας το 1961, το "Πασαλιμάν" συνέχισε να λειτουργεί ως ναυτική βάση όπου φιλοξενούνταν τέσσερα σοβιετικά υποβρύχια που απόμειναν στην αλβανική επικράτεια καθώς και μικρά στρατιωτικά πλοία.

Η βάση λεηλατήθηκε κατά τις ταραχές του 1997, όταν πολλοί Αλβανοί έχασαν τις οικονομίες τους σε αποτυχημένα επενδυτικά σχήματα "πυραμίδων". Τρία από τα υποβρύχια πουλήθηκαν για σκραπ, ενώ το τέταρτο παραμένει στη ναυτική βάση, με την κυβέρνηση να εξετάζει αν θα το μετατρέψει σε μουσείο.

Το "Πασαλιμάν" ανακαινίστηκε από την Τουρκία και έκτοτε χρησιμοποιείται ως ναυτική βάση για ορισμένα στρατιωτικά πλοία του ΝΑΤΟ που περιπολούν στο Ιόνιο και την Αδριατική Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης ξεκινήσει εργασίες για την αναβάθμιση της πρώην κομμουνιστικής αεροπορικής βάσης Κουτσόβα στην Αλβανία, 85 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της Συμμαχίας.