ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Μολονότι η προσέλκυση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων αυξήθηκε για τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων το 2022, ωστόσο η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση μετά το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 το Μαυροβούνιο απορρόφησε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που αποτελούσαν το 14,3% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ενώ ακολούθησε το Κόσοβο με 8,6% του ΑΕΠ. Η Αλβανία, κατέχοντας την τρίτη θέση, προσέλκυσε επενδύσεις ποσοστού 7,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ταυτόχρονα μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2021, που κυμάνθηκαν στο 6,8% αφήνοντας πίσω της τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εισροές ΑΞΕ για το 2022 κυμάνθηκαν στο 6,4% και το 2,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Οι ΑΞΕ στην Αλβανία έχουν σημειώσει, τα τελευταία χρόνια τιμές ρεκόρ, σε απόλυτα νούμερα, παρόλ' αυτά η αξία τους ως προς το ΑΕΠ είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και απέχει πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ιστορικά καταγραφεί.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα υψηλότερα επίπεδα σε αξία του ΑΕΠ καταγράφηκαν το 2009, όταν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 11,2% του ΑΕΠ, καθώς και το 2013, που αντιπροσώπευαν το 9,8% του ΑΕΠ, και αποτέλεσαν το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών σημειώθηκε, το 2021, όπου οι εισροές ΑΞΕ κυμάνθηκαν μόλις στο 6,8% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από Τράπεζα της Αλβανίας, οι ΑΞΕ για το 2022 έφτασαν σε αξία ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα και μία αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2021.

Το κέρδος από τις επανεπενδύσεις υπολογίζεται σε περισσότερο από το 53% του συνόλου των ΑΞΕ, ενώ οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου, τόσο στα τέλη του 2021 και ολόκληρο το 2022 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση νέων επενδύσεων και την αύξηση του όγκου παραγωγής στη χώρα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...