ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Μολονότι η προσέλκυση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων αυξήθηκε για τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων το 2022, ωστόσο η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση μετά το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 το Μαυροβούνιο απορρόφησε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που αποτελούσαν το 14,3% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ενώ ακολούθησε το Κόσοβο με 8,6% του ΑΕΠ. Η Αλβανία, κατέχοντας την τρίτη θέση, προσέλκυσε επενδύσεις ποσοστού 7,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ταυτόχρονα μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2021, που κυμάνθηκαν στο 6,8% αφήνοντας πίσω της τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εισροές ΑΞΕ για το 2022 κυμάνθηκαν στο 6,4% και το 2,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Οι ΑΞΕ στην Αλβανία έχουν σημειώσει, τα τελευταία χρόνια τιμές ρεκόρ, σε απόλυτα νούμερα, παρόλ' αυτά η αξία τους ως προς το ΑΕΠ είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και απέχει πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ιστορικά καταγραφεί.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα υψηλότερα επίπεδα σε αξία του ΑΕΠ καταγράφηκαν το 2009, όταν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 11,2% του ΑΕΠ, καθώς και το 2013, που αντιπροσώπευαν το 9,8% του ΑΕΠ, και αποτέλεσαν το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών σημειώθηκε, το 2021, όπου οι εισροές ΑΞΕ κυμάνθηκαν μόλις στο 6,8% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από Τράπεζα της Αλβανίας, οι ΑΞΕ για το 2022 έφτασαν σε αξία ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα και μία αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2021.

Το κέρδος από τις επανεπενδύσεις υπολογίζεται σε περισσότερο από το 53% του συνόλου των ΑΞΕ, ενώ οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου, τόσο στα τέλη του 2021 και ολόκληρο το 2022 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση νέων επενδύσεων και την αύξηση του όγκου παραγωγής στη χώρα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...