ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έρευνα της Rai για την ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό προκαλεί την έντονη αντίδραση του Έντι Ράμα

Έρευνα της Rai για την ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό προκαλεί την έντονη αντίδραση του Έντι Ράμα

Δημοσιογραφική έρευνα του ιταλικού δημόσιου καναλιού Rai Tre, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην συμφωνία της κυβέρνησης Μελόνι με εκείνη του Έντι Ράμα για την δημιουργία στη βόρεια Αλβανία δύο κλειστών κέντρων για πρόσωπα που ζητούν άσυλο στην Ιταλία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή Report, στην αναλυτική της έρευνα, μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το κόστος της όλης αυτής συμφωνίας να ανέλθει τελικά, για διάστημα πέντε ετών, σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και όχι σε εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει ανακοινωθεί αρχικά.

Παράλληλα, η εκπομπή αναφέρεται στον Εντζιέλ Αγκάτσι, γραμματέα του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Ράμα. Σύμφωνα με την έρευνα του Rai Tre, μέχρι το 2013 διατηρούσε γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη και φέρεται να πέτυχε την έκδοση Αλβανών διακινητών ναρκωτικών στην χώρα τους, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να εξέτισαν χαμηλότερες ποινές από εκείνες στις οποίες είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση κατά της εκπομπής της Rai. «Ένα κανάλι το οποίο πληρώνεται με τα χρήματα των Ιταλών πολιτών, προχώρησε σε ντροπιαστική δυσφήμηση της χώρας μας, όπως συνέβαινε όταν οι Αλβανοί παρουσιάζονταν από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μόνον ως διακινητές ναρκωτικών, δολοφόνοι κλέφτες και πόρνες», δήλωσε ο Έντι Ράμα, σε ειδησεογραφική πύλη της χώρας του. Οι δηλώσεις του αυτές αναπαράγονται με έμφαση σήμερα από τον ιταλικό Τύπο. Ο πρώην δήμαρχος Τιράνων και νυν πρωθυπουργός προσθέτει ότι «δεν έγινε καμία αναφορά, από την εκπομπή, σε γραπτές απαντήσεις που είχαν σταλεί στους συντελεστές της».

Από την μεριά του, ο Σιγκφρίντο Ρανούτσι, παρουσιαστής της εκπομπής Report και γνωστός δημοσιογράφος, υπογράμμισε ότι «όλα όσα περιέχονται στο ρεπορτάζ αποδεικνύονται από χαρτιά και σειρά στοιχείων» και πρόσθεσε ότι «ο Αγκάτσι, όπως ορθά αναφέρθηκε, ανέλαβε νομικός σύμβουλος του 'Εντι Ράμα και συνέβαλε στην συγγραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας Ιταλίας-Αλβανίας, για το μεταναστευτικό».

Ο Ιταλός δημοσιογράφος τέλος, υπογράμμισε ότι ο Ράμα και ο Αγκάτσι αρνήθηκαν να παραχωρήσουν συνέντευξη στο Report και ότι η επιστολή του συνηγόρου του Εντζιέλ Αγκάτσι, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εκπομπής.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...