DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά στην Δρόπολη

Επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά στην Δρόπολη

Τα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) κυριάρχησαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στην Αλβανία. Ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε την Περιφέρεια του Αργυρόκαστρου με διαδοχικές στάσεις στο Γεωργουτσάτι, έδρα του Δήμου Δρόπολης, το Αργυρόκαστρο και τη Δερβιτσάνη.

Στο Γεωργουτσάτι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Δήμου Δρόπολης, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Τόλης, ενώ οι γυναίκες υπάλληλοι του Δήμου του προσέφεραν ένα χειροποίητο πλεκτό πασχαλινό καλάθι. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Δήμου Φοινίκης και Πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος MEGA, Χρήστο Κίτσο και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην πλατεία του χωριού.

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι έθεσαν στον Υφυπουργό ΠΕΝ τα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα της ΕΕΜ στην Αλβανία καθώς και θέματα που απασχολούν τα μέλη της Κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα, όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα και η χορήγηση εθνικής σύνταξης.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η συζήτηση που είχε ο κ. Αμυράς στη Δερβιτσάνη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας-ΟΜΟΝΟΙΑ», Βασίλη Κάγιο, ο οποίος από την πλευρά τους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ρύθμιση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης, δεδομένου ότι τίθενται ως απαίτηση τα 30 αντί τα 40 χρόνια διαμονής. Στην ευρεία συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην Βουλευτής, Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου και Υπουργός Εργασίας, Σπύρος Ξέρρας και ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Υγείας, Βαγγέλης Τάβος.

Στο Αργυρόκαστρο ο Υφυπουργός ΠΕΝ είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, Odisse Kote με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των όμορων Περιφερειών για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυρόκαστρου, κ. Δημήτριο. Στη συνέχεια μετέβη στο ελληνικό Προξενείο Αργυρόκαστρου, όπου τον υποδέχθηκε η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Σοφία Φιλιππίδου.

Η περιοδεία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος στην Αλβανία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στην πρότυπη μονάδα παραγωγής τυροκομικών και αλλαντικών Gjirofarm της ελληνοαλβανικής εταιρείας του Γιαννιώτη επιχειρηματία Αντώνη Ούζα και του Πύρρου Καρατζά στην Κακαβιά.

Ο κ. Αμυράς δήλωσε: «Στηρίζουμε την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας ως αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού και ακούμε με προσοχή τα αιτήματα και τις ανησυχίες της. Είχα το προνόμιο να συναντήσω εκπροσώπους της ΕΕΜ, να κάνουμε παραγωγικές συζητήσεις και να εξετάσουμε από κοινού τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που τους απασχολούν. Αυτή η επίσκεψη ήταν μόνο η αρχή».

Τον Υφυπουργό κατά την περιοδεία του συνόδευσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Δημήτρης Σαχαρίδης και ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου.


Ανακοίνωση της Δημογεροντίας- Κοινότητας Δερβιτσάνης

Την Κοινότητά μας επισκέφθηκε χθες ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κονίτσης κ. Νικόλαο Έξαρχου και τον Αντιδήμαρχο Κονίτσης κ. Δημήτριο Χήρα.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δερβιτσάνης κ. Φίλιππας Μπόμπολης, ο πρώην Υπουργός Εργασίας κ. Σπύρος Ξερας, ο πρώην βουλευτής και Υπουργός κ. Βαγγέλης Τάβος, ο Πρόεδρος Ομόνοιας κ. Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος Παραρτήματος Αργυροκάστρου της Ομόνοιας κ. Στέφανος Κώτσιας, ο πρώην Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστος, τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας Δερβιτσάνης και ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Δρόπολης κ. Μιχάλης Μάνος.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτριος Σαχαρίδης.

Επίσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δερβιτσάνης, όπου ξεναγήθηκε και συγκινήθηκε με την ιστορία του Ναού στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού και οι συζητήσεις που έγιναν με τους παρευρισκόμενους στην συνάντηση, ελπίζουμε να αποδώσουν θετικά στην τοπική κοινωνία μας.

Οι ΗΠΑ παρατείνουν την ισχύ της βίζας από 3 σε 10 ...
Ο Χρήστος Μάστορας κάνει έκκληση για ανθρωπιστική ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Ιουνίου 2022
Την άποψη πως όσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια πέτυχαν τόσο σε επαγγελματικό επίπ...
08 Ιουνίου 2022
Η πιο γνωστή Λεωφόρος στον κόσμο, η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν, ντύθηκε στα γαλανόλευκα για την ετεροχ...
03 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Κυριακής, 5ης ...
27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
19 Ιουνίου 2022
Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια εξελίσσεται σε μια από τις προτε...
16 Ιουνίου 2022
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας. Αν...
08 Ιουνίου 2022
Αφορμή για να επανέλθω στην υπόθεση του δρόμου της Λεσινίτσας από τα Βρυσερά της Άνω Δρόπολης, διαμέ...
08 Ιουνίου 2022
Στην επίσκεψη του κ. Δένδια στα Δυτικά Βαλκάνια αρχές Ιουνίου για την προώθηση των διαδικασιών ένταξ...