ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επίσκεψη της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στην Σερβία

Katerina-Sakellaropoulou

Η Σερβία είναι βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, επισήμανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, από σήμερα 27 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου της Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση στρατηγικής φύσης, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή είναι η θέση που η Ελλάδα έχει υποστηρίξει και προωθήσει με συνέπεια επί δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια» τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου.

Εκφράζει, επίσης, την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή, την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προκλήσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων» επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ αναφέρει ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και όλων των χωρών της περιοχής και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθούν οι όροι ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι πολύ σημαντικό για τον σερβικό λαό να κατανοήσει ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον, στην οικογένεια της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να το διαμορφώσουμε από κοινού. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς του νομικού κεκτημένου της ΕΕ, όπως το κράτος δικαίου, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η ευθυγράμμισή της με την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» σημειώνει

Στην ερώτηση της «Politika» για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώς του Κοσόβου και τις σχέσεις της Αθήνας με την Πρίστινα, η ΠτΔ αναφέρει: «Η θέση της Ελλάδας, ενός από τα λίγα μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισε τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, παραμένει η ίδια. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, πέρα από τη γνωστή θέση της για το καθεστώς του Κοσόβου και πιστή στην πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια, ακολουθεί μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με το Κόσοβο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Επίσης, στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ν/Α Ευρώπης.

«Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στον ενεργειακό τομέα και στην αλυσίδα ανεφοδιασμού αερίου, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο - συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Ν/Α Ευρώπης - προωθώντας έργα διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου.

Με δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, τη δημιουργία μιας άλλη στην Κόρινθο και πιθανότατα στον Βόλο, ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω» τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Σερβία.

Αύριο (Τρίτη) θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στην συνέχεια με την πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφτεί το Κοινοβούλιο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Βλαντιμίρ Όρλιτς.

Η επίσκεψη της στην Σερβία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και την ξενάγηση στον «Πύργο Νεμπόισα» όπου θανατώθηκε ο Έλληνας επαναστάτης και σήμερα λειτουργεί ως μνημειακός, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην Επανάσταση των Ελλήνων και των βαλκανικών λαών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...