Στη σειρά των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο Δήμος Φοινικαίων στο νομό των Αγίων Σαράντα πραγματοποίησε στην ανακαινισμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Μεγάρου «Κατίνα Παππά» Λιβαδειάς, την Επετειακή Ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή των Άνω Ηπειρωτών στον αγώνα του 1821 για την παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους.

Η δραστηριότητα άρχισε με την προβολή 10λεπτου βίντεο: «Επίκληση στον Απόλλωνα-Αναπαράσταση αφής της φλόγας στο Αρχαίου Θέατρο των Φοινικαίων με πρωθιέρεια και ιέρειες».

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του δημάρχου Φοινικαίων Χρήστου Κίτσιου και τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου Δημήτριου Ζαχαρίδη, ακολούθησαν οι μελέτες: «Προεπανάσταση: Πίστη και γλώσσα, τα ισχυρότερα εφόδια στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης (αναφορά στη δράση του Νεκταρίου Τέρπου και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, πριν την έναρξη της επανάστασης)», από το Διευθυντή Γραφείου Παιδείας Φοινίκης και Δερόπολης και εξωτερικός καθηγητής του Τμήματος ΕΓΛΕΠ Αργυροκάστρου, Ζήσο Λούτση. «Η ανεκτίμητη προσφορά μας στους αγώνες Εθνεγερσίας πρέπει να εκτιμηθούν από το Πανελλήνιο», από τον ιστορικό συγγραφέα Τηλέμαχο Λαχανά. «Διαρκής αγώνας για πατρίδα (αναφορά στο ιδιοκτησιακό)», από τον ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας Ηλία Θάνο. «Επανάσταση του 1821 και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα: διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα», από τον καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Γιάννη Γιάννη.

Στο τέλος προβλήθηκε 30λεπτο βίντεο: «Η δική μας προσφορά στο γίγνεσθαι της επανάστασης του 1821», από τον Πρόεδρου του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Παναγιώτη Μπάρκα, με τη μέριμνα του Δήμου Φοινικαίων.

Η Ημερίδα πλαισιώθηκε με έργα ζωγραφικής για τους ευεργέτες της επανάστασης από τον ταλαντούχο ζωγράφο Γιώργο Μήτση και την έκθεση βιβλίου των δημιουργών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr